Ayçiçeği ekiminde artış bekleniyor

Manyas’ta ilçesinde bu yıl geçtiğimiz yıla göre ayçiçeği ekim alanında artış olduğu açıklandı.

Manyas Haber 20.05.2021 17:44:05 443 0
Ayçiçeği ekiminde artış bekleniyor

Ayçiçeği ekecek çiftçilerin yıllık ürün için beyanname verme süresi başladı. Manyas Yağlı Tohumlar Kooperatifi tarafından yapılan açıklamada, bu yıl yağışlardan dolayı bazı çiftçilerin buğdaylarını ekememesinden dolayı ayçiçeği ekecekleri için üretimde 5-6 bin dekarlık bir artışa neden olacağı belirtildi.  

Trakya Birliğe ait Yağlı Tohumlar Kooperatiflerine ayçiçeği vermek isteyen üreticiler için 15 Mayıs tarihinde başlayan ayçiçeği yıllık ürün beyanname verme süresinin 16 Temmuz tarihinde sona ereceğini hatırlatan Manyas Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Sadettin Kalpakçı, çiftçilerin kooperatife yıllık ürün beyannamelerini verirken, 2021 yılına ait Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgelerini de getirmelerini istedi. 

Yıllık ürün beyannamesi vermeyen ayçiçeği üreticilerinin ürünlerinin alınmayacağını söyleyen Kalpakçı “Bu yıl yağışlardan ve münavebe den dolayı buğday ekimi geçen yıllara oranla az yapıldı. Bunun yerine çiftçimizin ayçiçeği ekimini yapmasını bekliyoruz, bu da ayçiçeği toplam ürünümüzün geçen yıla göre bu yıl artış olacağını gösteriyor. Geçen yıl Manyas’ta 15 bin dekar alanda ayçiçeği ekimi yapılmış ve 2500 ton civarında ürün elde edilmiş, bunun 1300 tonunu kooperatifimiz almış. Bu yıl ilçe genelinde ekim alanının 18-20 bin dekar arasında olacağını sanıyoruz ve yıllık ürün de 4 bin ton civarında olur.” diyerek sözlerine ekledi.