Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun’un, Kahramanmaraş merkezli meydana gelip, 11 ilde binlerce vatandaşımızın yaşamlarını yitirmelerine, binlerce kişinin yaralanmasına yol açan depremden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Tosun, Bandırma Belediyesi’nin tarihinde ilk “Deprem Afet Komisyonu”nu kurduklarını, geçtiğimiz günlerde İmar Komisyonu’nun, ilçedeki Oda başkanları ile toplanarak, deprem konusunda yol haritası çizdiğini, Bandırma Kent Konseyi ile birlikte “Afet Farkındalık Çalıştayı” düzenlediğini, ayrıca ilçedeki Oda başkanları ile toplanarak, deprem konusunda yol haritası çizdiklerini belirtti.
Ardından diğer konuşmalara geçildi.
AYNUR AYDIN KONUŞUYOR
İlk sunumu Bandırma Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde görevli jeoloji yüksek mühendisi Aynur Aydın yaptı. Aydın, İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) tarafından, Bandırma için 2005 yılında hazırlanan deprem çalışması hakkında ayrıntılı bilgi verdi. İTÜ’nün çalışmasında, Orta Marmara Fayı ve Biga Fay Zonu’nun, Bandırma için risk taşıdığına dikkat çekiliyordu.
GÜRKAN İLGİN KÜRSÜDE
İnşaat Mühendisleri Odası Bandırma Temsilcisi Gürkan İlgin konuşmasında, depreme dayanıklı evler yapılmak zorunda bulunulduğunun altını çizerek, inşaatların sağlam yapılması için şantiye şefliği uygulamasının mutlaka sağlıklı bir şekilde işletilmesi gerektiğine işaret etti.
Binanın yapım aşamasının çok iyi denetlenmesinin zorunlu olduğunu belirten İlgin, “Binanın yapımı sırasında 1 mühendis, mutlaka müteahhit ile birlikte çalışmalıdır” diye konuştu. Binaların, inşaat mühendislerinin denetiminden uzak yapıldığını vurgulayan İlgin, şunları söyledi:
“Bandırma için kentsel dönüşüm çok önemlidir. Bandırma’daki binalar genellikle bitişik nizam, yani birbirine dayalı durumda. Bu da, olası depremde binaların, birbirini olumsuz etkilemesine ve birbirine ilave yük getirmesine yol açabilir. Bandırma’daki binaların birçoğu 1999 öncesi yapılmış eski binalardan oluşuyor. Caddelerimizde bile 4-5 katlı binalar var. Eski yapıların depremde çok dirençli olmaları düşünülemez. Bu nedenle Bandırma’da, kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Alan bazlı kentsel dönüşüm daha iyi ama bu zor görülüyor. Öyleyse parsel bazlı kentsel dönüşüm yapılmalı. Ben, binalarda güçlendirmeden yana değilim. Güçlendirme değil, yenilemeden yanayım.”
M. ALİ OZAR KONUŞUYOR
Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Mehmet Ali Ozar, konuşmasına, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından, ülkemizde yaşanan son deprem ile ilgili raporunu okuyarak başladı.
Ozar, Bandırma’ya yeni imar alanları ve arsalar kazandırılması gerektiğine dikkati çekerek, “Bu son deprem bize, yeşil alanların önemini de gösterdi” dedi.
Bandırma’ya çok katlı otoparkların gerekli olduğuna işaret eden Ozar, şunları söyledi:
“Binaların inşası sırasında şantiye şeflerinin görevlerini eksiksiz yapmadığı ortada. Yaşanabilecek bir Marmara depreminin, Bandırma’yı da etkileyeceği kaçınılmaz bir gerçek. Benim bir diğer endişem ise olası bir Marmara depreminde meydana gelebilecek yıkımlarda, İstanbul ve Bursa’daki kurtarma çalışmalarına ağırlık verileceğinden, Bandırma’nın daha az yardım alacağıdır.”
SELAMETTİN KARACA KÜRSÜDE
Bandırma Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Selamettin Karaca, Bandırma’daki 15 bin binanın sadece 4 bininin 2000 yılından sonra yapılmasının olumsuzluk yarattığını belirtti. Bandırma’da kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirten Karaca, Bandırma’nın 1/5 binlik planlarının bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizdi.
SERDAR POLAT KONUŞUYOR
Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, konuşmasına, 19 Şubat 2022’de gerçekleştirdikleri “Bandırma Afet Farkındalık Çalıştayı” ile ilgili bilgi verdi. 54 mahalleyi kapsayan bu çalıştayın, ülkemizde ilçe bazlı ilk çalıştay olduğunu vurgulayan Polat, “Çalıştayımız, eylem planlı değil, farkındalık yaratma amaçlı olarak yapılmıştı” dedi.
YALÇIN CÖMERT KÜRSÜDE
Bandırma Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Yalçın Cömert, Bandırma’nın ilk imar planının 1968 yılında, İller Bankası tarafından yapılıp, 1979 ve 1984 yıllarında yenilendiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“Bandırma’da bir çarpık kentleşme olduğu gerçek. Şurası da bir gerçek ki, Bandırma’yı yıllardır emlakçılar planladı. 100. Yıl ve Ayyıldız mahalleleri de buna dahil. Bandırma, 1970’li yıllarda sağlıklı bir imar planı değişikliği fırsatını ne yazık ki kaçırdı. 1984 yılında ise ilk imar affı geldi. Bandırma’nın 1/5 binlik planları mutlaka yapılmalı, böylece ilçemize yeni yerleşim alanları kazandırılmalı. Bandırma’daki kentsel dönüşüm, belediye tarafından başlatılmalı. Bandırma’daki yaklaşık 11 bin binanın, 1999 yılı öncesi yapılması tabii ki olumsuz. Ancak artık geçmişe odaklanmayıp, deprem için önlem alma zamanıdır.”
TOSUN’UN DEĞERLENDİRMESİ
Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, konuşmaların ardından şu değerlendirmede bulundu:
“Bandırma’da kentsel dönüşümü başlatacağız. Bandırma olarak 9 yıldır, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, 1/5 binlik planları yapmasını bekliyoruz. Şimdi de, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, 1/5 binlik planlar için olumsuz rapor verdiğini öğrendik. Oysa 1/5 binlik planlar, Bandırma’nın geleceği ve kurtuluşudur. Bandırma’nın yapı stoğu ne yazık ki oldukça eski. Bandırma’da, deprem sonrası 85 toplanma merkezi var. Binalarının risk taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için veya binalarından kolon kesildiği öne sürülerek belediyemize 300’ün üzerinde başvuru yapıldı. Bu başvuruları dikkatle inceliyoruz. Ancak şu ana kadar hiçbir kolonun kesildiğini belirlemedik.”
Haber: Önder Balıkçı