Barçin ve Ülker Orhanlı'da Eyleme Katıldı

Balıkesir’deki sivl toplum kuruluşları Balya’nın Orhanlar köyündeki altın madeni arayışını, gerçekleştirdkleir eylemle protesto etti. Madenin Orhanlar ile birlkte Gönen Barajı , Manyas Gölü ve Kuşcenneti’ni kirleteceğini savunan

Genel Haberler 30.08.2019 11:46:51 1287 0
Barçin ve Ülker Orhanlı

Geçtiğimiz hafta sonunda gerçekleştirilen eyleme, Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçin ve Manyas CHP İlçe Başkanı İsfendiyar Ülker'de katılarak destek oldu.
Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga, CHP İlçe Başkanı Gülizar Yıldız, Orhanlar ve çevre köylerden çok sayıda vatandaşın ev sahipliğini yaptığı eyleme GÜMÇED Bandırma Şubesi, Ayvalık Tabiat Platformu, Ege ve Marmara Belediyeler Birliği, Burhaniye Çevre Platformu( BURÇEP) , EğitimSen, Kazdağı Gezginleri Derneği üyeleri katıldı. CHP de eyleme üst düzeyde destek verdi. CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Balıkesir milletvekilleri Ensar Aytekin ve Ahmet Akın, Altıeylül İlçe Başkanı Hakan Şehirli, Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Metin Tunçer, büyükşehir belediye meclisi üyeleri , ilçe örgütleri ve partililer de eylem ve yürüyüşte ön saflarda yer aldı. 

Vatandaşlar, “Madenci şirket, Orhanlar’ı terket”, “Manyas ve Gönen Barajı, Kocadere ve Kuşcenneti siyanür cenneti olmasın”, “Yaşadığım yere saygı göster”, “Su, toprak, hava, altından daha değerlidir”, “Havama, suyuma, dağlarına dokunma” diye pankart taşıyıp, sloganlar attı. 
GÜMÇED Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu, projenin Teck Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından ilgili birimlere “kuvars madeni” olarak sunulduğunu anımsatırken, “Her şeyden önce ‘kuvars’ arama çalışması koca bir yalandır. Aranan altındır. Nitekim Teck Madencilik Kanadalı bir altın madeni şirketidir. Bu şirketin ortağı Orta Truva Madencilik Şirketi Havran’da ‘kuvars’ başvurusunda bulunmuş ardından altın madenciliği çıkmıştır. Orhanlar’da olacak olan da budur” dedi.
Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Varsayalım dedikleri gibi kuvars madeni çıkaracak olsunlar. 135 sondaj kuyusu ve 20 adet yara yöntemiyle maden aranacak, dağlarımız delik deşik edilecek ve kullanma sularımız kirletilecek, Orhanlar ve Çevresi yaşanmaz bir yer olacaktır. Kayaçlarda ki kuvars yataklarından istenilen ölçüde altın bulunulursa altın işletme ruhsatı alınarak tam bir çevre felaketi yaşanacaktır. Kocadere, Çamköy Barajı ve Gönen Barajı ile göletler siyanür kirliliğine maruz kalacak, yüzlerce ağaç kirlenecektir, Orhanlar’ın cehenneme dönmesine izin vermeyeceğiz . Buradan AKP iktidarına ve Çevre Bakanına sesleniyoruz. Bu maden arama iznini iptal edin.” Orhanlar halkı adına konuşan Nazmiye Benli, “Biz Orhanlar’da altın madeni istemiyoruz. Madene hayır diyoruz. Altın yenmez diyoruz. Zaten toprağımızdan altınımızı kazanıyoruz. Hayvancılık yapıyoruz, et üretiyoruz, süt üretiyoruz. Biz köyümüzün doğasının bozulmasını, ağaçlarımızın kesilmesini istemiyoruz. Doğamızı korumak için savaşmaya da hazırız” diye konuştu. Balya Belediye başkanı Orhan Gaga ise, “Naziye kardeşimiz söylenecek her şeyi söyledi. Biz çocuklarımıza, torunlarımıza ne bırakacağız. Bunun üzerine söylenecek söz yok. Biz bir çok Balyalı ile Çanakkale Kirazlı’ya gidip, oradaki katliamı gördük. O manzarayı görünce kalbim sızladı. Maalesef bu izinleri, bu ruhsatları bizi yönetenler veriyor, maalesef o ağaçları Kanadalı şirket değil bizim devletimiz kesiyor. İnsanımız kanserden ölecekse, ağaçlarımız kesilecekse, deremizden zehir akacaksa biz bu madeni istemiyoruz.Buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Bu katliamı lütfen durdurun” dedi. Konuşmaların ardından yüzlerce kişi yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki maden sahasına yürüdü. Yürüyüşe Çanakkale’deki Fazlı Say konserinde yapılan röportaj sonrası sosyal fenomeni haline gelen Mihriye Keskin de katıldı. Balya’nın Doğanlar köyünden olan Mihriye Teyze, ” Çanakkale’den sonra Orhanlar’a da memleketi kurtarmaya geldik. Vatanımızı kimseye vermeyeceğiz, ağaçlarımızı kestirmeyeceğiz. Buraları çakallara yedirmeyeceğiz” dedi.  Haber Merkezi