Başkan Keleş : “Zincir marketler, küçük esnafı sildi süpürdü”

Başkan Keleş “Küçük esnafı koruma planının acilen devreye girmesini bekliyoruz” dedi.

Manyas Haber 1.04.2022 02:35:00 271 0
Başkan Keleş : “Zincir marketler, küçük esnafı sildi süpürdü”

Başkan Keleş “Küçük esnafı koruma planının acilen devreye girmesini bekliyoruz” dedi.  
Türkiye’de sayıları giderek çoğalan, şubeleri on binleri aşan zincir marketlerin zengin çeşit yelpazesiyle her köşe başında bulunması birçok esnafı olumsuz etkilerken mahalle bakkaliyesi kültürünü de yok ediyor. 
Türkiye'nin 81 il ve 914 ilçesinde şubeler açan ve sayıları on binlerle ifade edilen zincir marketlerin gıdadan temizlik ürünlerine, et ve süt ürünlerinden kozmetiğe, sebze ve meyve reyonundan aktüel ürün olarak adlandırılan elektronik, zücaciye, giyim ve oyuncak sektörüne kadar geniş yelpazede mal hizmet satışı yapması küçük esnafı iş yapamaz hale getirdi. 
Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Manyas Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Semih Keleş, söz konusu zincir marketlerin, yerli ve küçük esnafın kepenk indirmesine sebep olduğunu belirterek, yetkililerin bu duruma el atmasını ve halkın da kendi esnafına sahip çıkma noktasında duyarlı olmasını istedi. 
Zincir marketlerin küçük esnafı ve mahalle bakkalı kültürünü bitiren işletmeler olduğuna vurgu yapan Başkan Keleş, "Bilindiği gibi zincir marketlerde havuz sistemi vardır. Fiyatı herkesçe bilinen ürünleri ucuz fiyata verirler ama onun dışındaki ürünleri de normal bakkallardan daha pahalıya satarlar. Halk bütün ürünlerin fiyatını tam bilmediği için bildikleri beş ya da on çeşit ürünün marketlerde ucuz olduğunu görünce diğer bütün ürünlerin de orada ucuz olduğunu zannedip zincir marketlere yöneliyorlar." dedi. 
Keleş, "Halkımız bu marketlerde harcadığı paranın kendi memleketlerine bir fayda sağlamayacağını bilmeli.İnsanlar kendi memleketinin esnafından alışveriş yaptıkları zaman yine kendileri kazanç sağlayacaktır. Çünkü o para dönüp dolaşıp yine kendisine gelecektir." ifadelerini kullandı. 

Büyük zincir marketlerden alıveriş yapanların küçük esnafa karşı tutumunu da değerlendiren Keleş, "Mahalledeki yerli esnaftan değil de zincir marketlerden alışveriş yapanlar, paraya ihtiyaçları olduğunda gelip yerel esnaftan nakit istiyorlar. Bu kişiler parası olduğu zaman da alışverişini büyük marketlerden yapıyorlar. Bazıları da dünya kadar aldığı eşyaya verdiği parası gözüne gelmiyor, gelip küçük esnaftan ücretsiz poşet alıyorlar. Bu tür durumları çok yaşıyoruz. Halkımızın biraz düşünceli olmasını ve kendi yerli esnafından alışveriş yapmalarını istiyoruz." dedi. 
Zincir marketlerin varlığı sebebiyle esnafların artık iş yapamaz hale geldiğinden yakınan Başkan Keleş, zincir mağaza ve marketlerde alışveriş yapanların küçük esnafı düşünmediğini kaydetti. 
Esnafların iflasın eşiğine geldiklerini dile getiren Keleş, "Zincir marketlerin şehrimize herhangi bir katkısı yok. Halkın küçük esnafı mumla arayacağı günler olacağından dolayı küçük esnafın yanında durmaları şart." dedi. 
Başkan Keleş son olarak daha önce gündeme gelen çıkarılacağı söylenen küçük esnafı koruma düzenlemesinin bir an önce yürürlüğe konulması gerektiğini belirtirken "Bu düzenlemeyle birlikte zincir marketler mahalle bakkallarının 200 metre yanında olamayacaklar. Bulvar üzerinde ise zincir marketlerle yerel bakkallar arasında 2 kilometre olacak. Bu düzenleme esnafımıza bir nebze olsun nefes aldıracaktır." diyerek sözlerine ekledi.