Çeltik Hasadı Başladı

Ekim alanı her geçen yıl artan ,geçtiğimiz yıla göre beş bin dekar daha fazla ekimi yapılan Manyas'ta çeltik hasadına başlandı.

Manyas Haber 26.09.2020 12:56:38 383 0
Çeltik Hasadı Başladı

Mayıs ayı başlarında ekimi yapılan başlandı.Manyas'ta  efe, yatkın  türü ekimlerin ağırlıklı olarak ekildiğini şu anda da bunların ve baldo türlerinin hasadının yapıldığını söyleyen Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç "Manyas ilçemiz'de 70 bin dekar çeltik ekimi yapıldı,çiftçilerimiz baldo türünden çok hastalığa mukavemetli olan çeltik türlerini tercih ediyor.Yerli çeşitlerimizde ekimden hasat süresine kadar geçen süre 120 gün iken ,yabancı çeşitler 130 günde hasat edilir,havaların güzel gitmesi çeltik üreticisinin de işine geliyor. İnşallah sezon sonuna kadar böyle devam eder.
Verimler de oldukça  güzel, buda zaten ortada  görünüyor, üretici arkadaşlarımız   yabancı ot ile de genel anlamda iyi mücadele etmişler. Çeltik üreticimizin ben bu yıl emeğinin karşılığını alacağına inanıyorum."
 İlçe de ilk kez   İki yıldan beri damlama sulama ile çeltik yetiştiren kırsal Eskiçatal Mahalle sinden Mustafa Sevinç ise "Eskiçatal köyünde 280 dejkar alanda çeltik ekimi yapıyoruz,on yıldır bu işin içindeyim, üniversiteyi bitirdikten sonra, küçüklüğümüzden beri bu işin içinde olduğumuz için bu işi seviyoruz.Hayırlısıyla harmanımıza başladık, daha yeşil olanlarda var, verimler güzel duruyor, fiyatlar da iyi, maliyetler de en büyük giderimiz ilça ve gübre pahalı,tohumumuzu kendimiz karşılıyoruz." Manyas'ta çeltik hasadının Eylül ayının sonuna kadar süreceği,ortalama verimin ise dekar başına Osmancık türü cinsler de 800 kgr.a kadar çıktığını, baldo türü cinslerde ise bu rakamın en fazla 600 kgr.ı bulduğu belirtiliyor. Hasat edilen çeltikler kurutma makinelerinden kurutulduktan sonra, satışa sunuluyor veya depolanıyor. 
Haber : Tülay KELEŞ

 


Anahtar Kelimeler: Çeltik Hasadı Başladı