Çerkez asıllı Osmanlı Komutanının mezarı onarıldı

Manyas'ın kırsal Tepecik Mahallesi’nde eşi ile birlikte mezarı bulunan 93 harbine katılarak savaşan Çerkez Osmanlı Komutanı Hacı Giranduk Berzeg'in yeniden restore edilen ve bir de özgeçmişini yazan kaidesi dua edilerek açıldı.

Manyas Haber 16.06.2022 11:56:00 1302 0
Çerkez asıllı Osmanlı Komutanının mezarı onarıldı

Manyas Belediye Başkanı Tancan Barcin, açılış konuşmasını yaptıktan sonra Manyas Kaymakamı Koray Çelik söz aldı. 
Mahallede bulunan bir şehidin mezarını babası ile ziyaret ettikten sonra bir mezar gördüğünü ve mezar taşında ki yazılardan bunun Osmanlı Komutanı olduğunu öğrendiğini belirten Kaymakam Çelik,mezarın restorasyon çalışmaları için Milletvekillerimiz ve Çerkez dernekleri ile temasa geçtiğini, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Manyas Çerkez ve Orhanlı Çerkez Derneklerinin de katkılarıyla mezarın yenilendiğini ve kaidesinin dikildiğini söyledi. 


Çerkez Dernekleri temsilcileri ve Çerkez Federasyonu Genel Sekreteri Yılmaz Dönmez'in de yaptığı konuşmaların ardından kaidenin açılışı yapıldı. 
Açılış sonrası Çerkez asıllı AK Parti Balıkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir’de törende yaptığı konuşma da, babaannesinin sürekli evlerinde Çerkezce konuştuğunu söylerken "Mezarı yenilenen Osmanlı komutanının çok önemli ve örnek alınması gereken bir komutan olduğunu açıkladı. 
Çerkez asıllı Osmanlı komutanın sürgüne tabi tutulduğunu kaydeden Milletvekili Aydemir “Osmanlı Devleti’nin bir komutanı olarak savaşıyor, Plevne savaşında savaşıyor ve oğlunu kaybediyor.” dedi. 
AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı ise "Diliniz kimliğinizdir, dili korursan bundan sonra gelecek tahribatı önlersiniz, buna din de dahil." Dedi. 
Daha sonra torunu Asım Berzeg tarafından merhum komutanın vasiyeti üzerine Çerkezya'dan getirilen toprak mezarına serpildi. 
Tepecik Mahallesi’nde alınan toprak ise doğduğu topraklara götürülecek. Program yapılan dua ile son buldu. Törene kurum amirleri ve mahalle halkı katıldı. 
Haber : Sibel Ertan