Çiğ süte % 21 zam

Üretici de Tüketici de Memnun Değil

Manyas Haber 25.03.2022 10:57:00 635 0
Çiğ süte % 21 zam

Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt tavsiye fiyatında % 21,2 oranında artışa gitti. En son 8 Aralık'ta 4,70 TL'ye yükseltilen çiğ süt fiyatı 1 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere 5,70 TL'ye çıkarıldı. 
Ulusal Süt Konseyi tarafından 1 Nisan 2022 tarihi itibarıyla gerçekleşecek olan Nisan ayı sonuna kadar devam edecek çiğ sütün yeni fiyatı 5,70 lira olduğunu açıklayan Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Fevzi Karakaş, çiğ süte litre bazında 1 TL zam geldiğini, öte yandan ise, tarım ve Orman Bakanlığı’nın da çiğ süt destekleme prim miktarını 80 kuruş artırarak 1 liraya yükselttiğini belirtti. 
Çiğ süte yapılan % 21 zam oranını değerlendiren Manyas Süt Üreticileri Başkanı Fevzi Karakaş "Yeni açıklanan çiğ süt fiyatları üreticimize hayırlı olsun, ben açıklanan fiyatları makul olarak görmüyorum, zor bir süreçten geçtiğimiz bu dönem de 1 litre süt parasına 1 kilo yem alamıyoruz. 1 litre süt, 1,3 kg. yem paritesi uygulanması gerekiyordu. Bu aşama da bu uygulanmadı, bir kg. yem 6 lira, buda bir litre sütün 7, 80 olmasını gerektiriyor. Devlet tarafından verilen 1 lira destek, iyi bir rakam, ancak bunun ne zaman ödeneceği belirsiz, tabii bir yandan üreticiyi düşünürken diğer bir yandan da tüketiciyi de düşünmek zorundayız. Ancak bugün gelinen bu noktada üretici olarak son bir yılda girdi maliyetleri çok aşırı yükseldi. Bugün süte yapılan zamla bile bu işin sürdürülebilirliğinin olacağını pek sanmıyorum. Şuanda ilçemizde faaliyet gösteren birçok üretici hayvanlarını kesime götürmek zorunda kalıyor." 
Haber : Sibel Ertan


Anahtar Kelimeler: Çiğ süte % 21 zam