Kelle Peynirimize Sahip Çıktık

Coğarafi İşaret İçin Askı Süreci Başladı

Manyas Haber 22.07.2020 20:48:48 660 0
Kelle Peynirimize  Sahip Çıktık

Manyas Kelle Peyniri için Coğrafi İşaret askı süreci başladı.

İlçemize özgü olan ve bir kez tadanın bir daha asla vazgeçemediği kelle peyniri için coğrafi işaret mücadelesi zaferle sonuçlandı.

Uzun bir mücadele sonrası son olarak AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Mutlu Aydemir ve Av. Adil Çelik, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ziyaret ederek, Manyas Kelle Peyniri’ne coğrafi işaret verilmesi konusunda görüşerek, sözünü aldılar.

Türk Patent ve Marka Kurumu 2020/81 Sayılı Resmi Coğrafi işaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde peynir ve peynirler ürün dalında mahreç işareti için Manyas Kaymakamlığı tarafından yapılan başvuru 16 Temmuz tarihi itibarıyla askıya çıkarıldı. Üç ay süre ile askıda kalacak başvuru 16 Ekim 2020 tarihinde tescillenmiş olacak ve Kelle Peyniri artık Manyas Kelle Peyniri olarak raflarda yerini alacak.

İlçemizin bitki örtüsünün sütteki kalitede önemli rol alması buna paralel olarak, hijyen koşullar da ilçemizde ki işletmeler ve mandıralarda üretilen Kelle Peyniri’ne coğrafi işaret alınması konusunda ki uzun soluklu mücadeleyi Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Fevzi Karakaş gazetemize anlattı.

Türkiye’de ilk defa bir Kelle Peyniri’nin coğrafi işaret aldığına dikkat çeken Karakaş, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yayımlanan ve Neşe Biber Aksoy ile Berin Bal Onur’un hazırladığı 50 peynirli şehir Balıkesir kitabının yayımlandığı bir zaman zarfında Kelle Peyniri’ne Manyas Kelle Peyniri adıyla coğrafi işareti almanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.

Karakaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İlk olarak 2015 yılında İstanbul-Feshane’de yapılan Balıkesir günleri etkinliğine katılarak peynirimizi ilçe yöneticilerimiz ile birlikte tanıttık. Daha sonra Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarına (YÖREX) katıldık ve son olarak İstanbul Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen Dünya Süt Zirvesi’nde Manyas Süt Üreticileri Birliği olarak bulunduk. Tek amacımız vardı, uzun uğraşlar sonucu bin bir emek ile üretimi yapılan Kelle Peyniri’mize sahip çıkmak ve coğrafi işaret almaktı. Coğrafi işaret alınca süt üreticilerimizin de kazanımlarını arttırmaktı, ilçemizin Kuş cennetinden sonra kelle peyniriyle de anılması da hedeflerimiz arasındaydı. Uzun uğraşlar verildi, bütün bu zorlu süreçleri bitirip, ilçemiz için çok önem arz eden Manyas Kelle Peyniri’nin coğrafi işaret başvuru aşamasının şahıs veya sivil toplum kuruluşu adıyla yapılmasının kuşku, kaygı ve farklı düşüncelerden uzak tutmak amacıyla coğrafi işaret müracaatımızı ilgili birimlere Kaymakamımız Muhammed Kaya tarafından yapılmasının daha uygun olacağını düşündük. Coğrafi işaret alınması sürecinde yanımızda olan ve katkı sunan başta AK Parti Balıkesir Av. Adil Çelik, Pakize Mutlu Aydemir, ilçemiz Kaymakamı Muhammed Kaya’ya, Belediye Başkanı Tancan Barçın’a, katıldığımız tanıtım fuarlarında peynir desteğinde bulunan işletme sahiplerimize, Süt Üreticileri Birliği yönetiminde ki arkadaşlarıma ve yanımız da olan herkese teşekkür ediyorum, bu mutlu son süt üreticilerimize, peynir işletme sahipleri ile ilçemize hayırlı olsun.”