Bandırma İlçesi’nde bulunan Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün, Bandırma’ya ekonomik yıllık katkısının 200 milyon lirayı bulduğu açıklandı.
Bölgemiz sahillerinde kurulu midye çiftliklerinde üretilen midyeler, Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde yer alan ünitelerde temizlenirken, 50 ton kapasiteli bu arıtma ünitesinde bakteriyel arıtımlar yapılıyor.
Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nde sürü koruma konusunda uzman olan kangal ve Akbaş cinsi köpekler üretiliyor ve eğitiliyor. 2023 yılında Enstitü de Border Collie cins köpek üretimine de geçilecek. Bu cins köpekler tüm sürüyü başında çoban olmadan idare etme yetisine sahipler. Border Collie cinsi köpekler Enstitüdeki sürüleri tek başlarına ağıldan çıkarıp tekrar ağıllara sokabilecek.
Yaşanılan yeniliklerden biri de Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nde kaz yetiştirilmeye başlanması oldu. 1000 civarında kazın üretildiği bölgedeki tek enstitü burası. Yeni kaz ırklarını ıslah çalışmaları ise devam ediyor. Enstitü de yetiştirilen kazlar ilan yoluyla satışları gerçekleştiriliyor.
Gönen Kadın Kooperatifleri ile de ortak bir proje içine giren Enstitü Müdürlüğü’nde bu proje çerçevesinde Kaz Dağlarında Kadın Kaz Çobanlığı eğitiminin verilmesine başlandı.
Manda üretiminin de gerçekleştiği Enstitü Müdürlüğü’nde mandalarda bir süredir hastalık yaşanıyordu. Bugün itibari ile 125 mandanın bulunduğu enstitüde mandalardan 50 tanesi hamile olup ubat ayında doğumları gerçekleşecek. Üretilecek manda kaymağı ihale ve ilan yoluyla satışa sunulacak.
Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde 200 kişi istihdam edilirken, son dönemde 3.000 dekar daha yeni tarım alanları açıldı.
Alt yapısı tamamen yenilenen Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün, Bandırma’ya ekonomik katkısının yıllık 200 milyon olduğu öğrenildi.
Haber Merkzei