“Türkiye Ulusal Ajansı” tarafından kabul edilen “If You Want Then Always Fly Do Not Let The Lake Get Dry/Hep Uçsunlar İstiyorsan Göl Kurumasın” isimli “Erasmus+” projesi kapsamında, 6 ülkeden gelen lise ve üniversite öğrencileri il
1-8 Eylül 2021 tarihleri arasında süren aktiviteler için Estonya, Fransa, Kuzey Makedonya, Polonya, İspanya ve Türkiyeli gençlere ev sahipliğini “Lake Protectors of Anatolia(Anadolu’daki Göllerin Koruyucuları Grubu) yaptı. Projeye, çevre ve doğa korumacılığı üzerinde çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Gençler, proje kapsamında, ekolojik denge, ekolojik dengeyi tehdit eden unsurlar konularında farklı atölye çalışmaları yaparak, birçok teorik bilgiyi de ortaya koydular.
Bandırma Kuş Cenneti Milli Parkı’nı da ziyaret eden katılımcılar, gölün giriş bölümündeki sahil kesiminde bulunan tüm çöpleri temizlediler. Gençler, burada ayrıca alanlarında uzman yetkililerden, gölün son durumu ve biyolojik yapısı hakkında da bilgiler aldılar.
Projeye katılan gençler, GÜMÇED Bandırma Şubesi’ni de ziyaret ederek, şube başkanı Gültekin Mutlu’dan, başta Kuş Cenneti olmak üzere bölgenin çevresel sorunları ve Bandırma’da çevreyi korumaya yönelik çalışmalar hakkında bilgi edindiler. Gençlere ayrıca akademisyenler tarafından da bilgiler aktarıldı.
Projenin son günü, Bandırma’ya bağlı Bereketli Mahallesi’nde, göl kıyısında ve Bandırma cumhuriyet alanında, hazırladıkları uçurtmaları gökyüzüne yükselten gençler, Bandırmalılara çevreye daha duyarlı olmaları adına mesajlar ulaştırırken, kendilerine Serdar Polat’ın başkanlığındaki Kent Konseyi de destek verdi.
Projenin yasal temsilcisi(koordinatörü) Oğuz Kesici, Manyas Gölü’nün kaderini değiştirmek bizlerin elinde. Biz, gençler olarak yabancı arkadaşlarımızı da ilçeye getirerek gölün geleceğine dikkat çekmek istedik. İnanıyoruz ki, halen dünyamızı kurtarmak için geç değil. Üstümüze düşen göreve bir an önce başlamalıyız. Projemizin gerçekleşmesini sağlayan Türk Ulusal Ajansı’na ve destekleri için tüm Bandırmalılara teşekkür ediyorum” dedi.