Manyas’ta Çeltik Hasadı Başladı

Manyas'ta tarımsal üretimin en önemli ürünlerin başında gelen çeltikte hasat başladı.

Manyas Haber 30.09.2021 17:31:48 465 0
Manyas’ta Çeltik Hasadı Başladı

Ülkemizin önemli çeltik üretim merkezlerinden olan Manyas'ta çeltik hasadına başlandı. 

İlçe genelinde yaklaşık 80 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını söyleyen Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, bu yıl çeltik ekimlerinin yağışlardan dolayı Mayıs ayının ortalarında başladığını belirterek çeltiğin hasadının ekiminden sonra cinsine göre 120-1135 günde hasat edilecek duruma geldiğini bildirdi. 

Danç, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu yıl ilçemiz genelinde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi baldo ağırlıklı olmak üzere, hastalıklara dayanıklı çeşitler tercih edildi. Bunların başında yatkın türü dediğimiz çeltik cinsleri ile Osmancık türü ve benzeri ithal tohumluklar tercih edilmektedir. Verimler genelde geçen yıla biraz düşük buna paralel şu anda fiyatlar da geçen yıl ki harmanda ki fiyatların altında seyrediyor. Bu da çeltik üreticisinin para kazanmasını zora sokar, hatta maliyetini ancak karşılar. Çeltik üreticileri olarak alın terimizin karşılığını bulacağımız rakamlar bekliyoruz. “ 

Kırsal Eşen Mahallesinden çeltik üreticisi Aytekin Gündoğan ise baldo çeltik ektiğini, verimlerin fena olmadığını, 650- 700 kgr. olduğunu belirterek "19-Mayıs'ta ekimini yaptık, 120 günde de biçiyoruz, rutubet oranı da 24-25 oranında yani biçim aşamasında, bize bir dekar çeltiğin maliyeti 2700-2800 lira, para kazanmamız için 1 kilo çeltiğin 7 lira olması gerekir, yine de buna şükür.“ dedi. 

Çeltik hasadının Ekim ayının ikinci haftasına kadar sürmesinin beklendiğini paylaşan Kırsal Çavuş mahallesinden Metin Gür ise 63 dekar çeltik ekimi yaptığını, efe cinsi çeltik ektiğini belirterek, verimin kendisi için tatmin edici olduğunu, fiyatların ise geçen yıl fiyatlarla aynı olmasından dolayı para kazanamayacağından yakındı.