5’inci Bandırma Kitap Günleri’nin altıncı gününde Prof. Dr. Yılmaz Arı, Manyas Gölü ve çevresindeki göçler, kültür ve yaşam hakkında söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşi moderatörlüğünü Gazeteci Önder Balıkçı üstlendi.
Prof. Dr. Arı, Manyas Gölü’nün önemli bir göç bölgesi olduğunu kaydetti. Manyas Kocagöl’de yaşayan Kazakların uzun yıllar bölgedeki kültür ve yaşama büyük miraslar bıraktığını belirten Prof. Dr. Arı, Manyas kazak fasulyesi dışında bölgedeki balıkçılık faaliyetlerinin Kazaklardan kalan en önemli miras olduğunu belirtti. ,
“MANYAS GÖLÜ’NDEKİ KİRLİLİĞİN KESİLMESİ GREKİYOR”
Manyas Gölü çevresinde Manyas Kazaklarının bıraktığı mirasların ve kilisenin korunması gerektiğini aktaran Arı, “Gölün 1980’ler öncesi en önemli iki tane su ürünü olan tatlı su ıstakozu (kerevit) ve yayın balığı yok oldu. Onların yerine bir süre 1985-2000’ler arasında turna balığı ve sazan balığı avlanıyordu. Fakat göl daha da kirlenmeye başlayınca bu sefer turna balığı gitti. Bir miktar sazan kaldı. Ancak 2000’lerden sonra gölü İsrail sazanı istila etmeye başladı. Manyas Gölü’ndeki su seviyesi değişimleri sulak alanlardaki ekosistemin zenginliğini etkileyen en önemli unsurdur. Gölün eski haline dönebilmesi için kirliliğin biran önce kesilmesi ve restorasyon çalışmaları yapılması gerekiyor.” dedi.
Haber : Önder Balıkçı