Tarih: 24.10.2022 18:41

Marmara Denizi’nde biyoçeşitlilik tehdit altında

Facebook Twitter Linked-in

Marmara Denizi’nde geçen yıl müsilaj nedeniyle yaşanan çevre felaketine ilişkin bilimsel araştırmalar sürüyor. Marmara Denizi’nin oksijen azlığına nasıl etki ettiğine ilişkin Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) uzmanlarının yaptığı bilimsel araştırmanın ilk sonuçları yayımlandı.
ODTÜ Deniz Bilimleri uzmanları Mustafa Mantıkçı, Hasan Örek, Mustafa Yücel, Zahit Uysal, Sinan Arkın ile Barış Salihoğlu tarafından yapılan ve Çınarcık Çukuru, İzmit ve Gemlik körfezlerini kapsayan alanlardan elde edilen bulgulara dikkat çekilen araştırmada şu görüşler yansıtıldı:
“Marmara’nın neredeyse tamamı ve orta hatta bulunan üç derin çukur ve çevresi dip sularında yer yer anoksik(oksijensiz) koşullar görülmektedir. Tüm Marmara’da yaklaşık bir aylık süreçte hatta oksijensiz koşulların oluştuğu gözlemlenmiştir.”
Çınarcık Çukuru’na özellikle dikkat çekilirken müsilajın Ege Denizi’ne taşınma riskine de işaret edilerek, şu uyarılarda bulunuldu:
“Önlem alınmadığı takdirde deniz canlılarının yanında insan sağlığına da zarar verecek sonuçlar doğurabilmektedir. Tüm evsel, sanayi ve tarımsal girdilerin azaltılması veya durdurulması gerekmektedir. Bu girdiler azaltılmadığı takdirde balık ölümleri gibi birçok biyoçeşitliliği etkileyen olaylar yaşanmaya devam edecektir.”
Öte yandan, bir başka araştırma da, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde görülmeye başlanan istilacı türlerin Marmara Denizi’ni de tehdit ettiğini ortaya koydu.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, önlemlerin alınmaması durumunda Marmara Denizi’ni büyük tehlikenin beklediğinin altını çizerek, “Ekosisteme yabancı türler girerse Marmara Denizi’nde biyoçeşitliliği kaybedebiliriz” dedi.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —