Sulama Birlikleri’nin birleştirilmesine yargı onay vermedi

Bakanlık onayı ile sulama birliklerinin feshedilmesine dair düzenleme Anayasa Mahkemesi kararı ile iptal edildi.

Genel Haberler 1.12.2020 22:58:11 879 0
Sulama Birlikleri’nin birleştirilmesine yargı onay vermedi

Anayasa Mahkemesi Sulama Birlikleri Kanunu’nda yapılan, “Birliğin amacına ulaşamayacağının tespit edilmesi durumunda birliğin, DSİ’nin teklifi üzerine bakan onayı ile feshine”, “birliğe üyelik kaydı sırasındaki katılım payının DSİ tarafından belirleneceğine” ve “denetimler sonucunda maksadına ulaşamayacağı tespit edilen sulama birliklerinin, sulama tesislerinden beklenen faydanın ve sürdürülebilir işletme yönetiminin sağlanabilmesi maksadıyla ve DSİ’nin gerekli görmesi halinde bakan onayıyla bu birliklerden birinin tüzel kişiliği altında birleştirilebileceğine” ilişkin düzenlemelerin iptaline karar verdi. 

Birleştirmeler 19 Ekim 2020 tarihine kadar yapılmıştı 

Hatırlanacağı üzere, Tarım ve Orman Bakanlığı, almış olduğu karar ile Balıkesir genelinde bulunan 6 Sulama Birliğini, Balıkesir Sulama Birliği adı altında birleştirmiş, birleştirme işlemleri 19 Ekim 2020 tarihine kadar yapılmıştı. 

Bakanlık, birleştirme gerekçesini ise yapılan denetimler sonrasında sulama birliklerinin amacına ulaşamayacağının tespit edilmesini göstermişti. Balıkesir 25. Bölge Müdürlüğü, Bakanlık olurunun ardından sorumluluk sahasında yer alan Sındırgı Ovası Köyleri Sulama Birliği, Manyas Sulama Birliği, Gönen Ovası Sulama Birliği, Kepsut Ovası Sulama Birliği, Bigadiç Sulama Birliği ve Balıkesir Sulama Birliklerini ” Balıkesir Sulama Birliği” adı altında birleştirmişti. Birleştirmeyle birlikte fesh olunan birliklerin tüzel kişiliği kendiliğinden sona ermişti.