Yaşlanma ile birlikte görülme sıklığı artar. Yaşlanma ile birlikte beyin kan akımında azalma, beyin hücrelerini koruyan ve onaran bazı faktörlerin azalması, genetik faktörler, bazı hastalıklar (DM, HT) gibi bir çok faktör unutkanlığa neden olmaktadır. Yaşlanmayla birlikte öğrenme hızı azalırken ne yazık ki unutkanlıklar artmaktadır. Unutkanlıklar eğer günlük yaşam aktivitemizde bir gerilemeye neden oluyorsa ve yaşamımızı olumsuz etkiliyorsa mutlaka bir doktora kontrol olmanız gerekmektedir. Günlük yaşamımızı aksatan yeni bilgilerin unutulması, ev işlerini şaşırma, gün ay ve yılları şaşırma, markette fazla para verme, eşyaların yerlerini hatırlamama, fatura yatırmada zorlanma, maaş çekmede zorlanma gibi pek çok durumda en kısa zamanda bir doktora görünmemiz gerekir. Bu bulguların ilerlememesi için gereklidir.
Unutkanlıklardan korunmak için egzersiz yapmalı, beslenmemize dikkat etmeli (sebze meyve ağırlıklı), uykumuz düzenli olmalı, bulmaca çözmeli, kitap okumalı ve yeni şeyler öğrenmeliyiz.
Unutkanlığın bir çok patolojik nedeni olabilir. Ne kadar erken farkına varır isek tedaviye o kadar iyi yanıt alınır. Unutkanlıkları önlemek için uykunuzu alın, konsantre olun, hatırlatıcı imgeler kullanın, not alın ve doktora girmekten çekinmeyin. Sağlıklı mutlu günler.”
Haber : Serpil BALIKÇI