Önümüzde ki Eylül ayında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde ve buna bağlı olarak ta ilçemiz Meslek Yüksek Okulu’nda 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı 26 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Yine öğrencilerimizin gelmesiyle birlikte ilçemiz de bir hareketlilik yaşanacak.
Bu yıl Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından Manyas Meslek Yüksek Okulu’na toplam da beş programa 475 öğrenci kontenjanı verilmiş ve şu ana kadar yaklaşık 390 öğrenci kesin kayıt yaptırmış, büyük bir olasılıkla da ikinci yerleşmeler de bu kontenjanların dolacağını ümit ediyorum.
Ülkemizin doğusundan, batısından, kuzeyinden, güneyinden en az 400 yeni öğrenci ilçemize gelecek, geçen yıl ki öğrencilerimiz de var. Malumunuz çoğumuz bunu yaşadık, çocuğumuzun önce üniversiteye yerleşmesine seviniriz, ancak daha sonra ilk aklımıza gelen eğer farklı bir İl’e gidecekse barınma sorunu ile karşılaşırız. Bu ister, istemez ebeveynleri kara, kara düşündürür. Özellikle kız öğrenciler için durum daha da zordur, şu anda ilçemiz de bulunan KYK kız öğrenci yurdunun 300 olan yatak kapasitesi 375’e çıkarılmış. Bir de özel kız öğrenci pansiyonu var, o da 30 kişilik yani toplam da 400 kız öğrenciye barınacak yer var. Pekiyi diğer öğrencilerimiz, erkek öğrencilerimiz için de dört tane öğrenci pansiyonu var, en fazla 150 öğrencinin barınma sorununa çare olur. Bunun dışında kalan öğrenciler veya velilerinin gelir durumları açısından KYK kriterlerine uymayan, bu nedenle yurt hakkından yararlanamayan öğrenciler ne yapacak?
Ev kiraları ateş pahası, tabi bedava ev verecek halimiz yok, ama en azından biraz insaflı davranalım. Asgari ücretin 5.500 TL olduğu bir ülke de vatandaş evladını nasıl okutacak?
Bildiğiniz gibi her şey barınma ile de bitmiyor, öğrencinin yeme, içme vs. giderleri var. Kiralar yetmiyormuş gibi tonu 6000 TL olan ithal kömür. Size sorarım bu şartlar da hangi öğrenci ev kiralayabilecek? Siz olsanız bu şartlar da Manyas’ta kalmayı mı yoksa daha yakın ilçelerde doğalgaz olan ev mi kiralamak istersiniz?
Ben kesinlikle doğalgaz olan yakın bir ilçe de olmak isterim. Eğer şu ilçe de doğalgaz olsaydı kiralar zaten iyice uçardı ama buna rağmen yüksek kiralar öğrencinin ve tabi ki ailelerinin belini büküyor. Bu kış Bandırma’nın Aksakal Mahallesi’ne, Gönen’in Hasanbey, Gündoğan, Sarıköy Mahallelerine doğalgaz verilecekse yetkililerin bir kez daha düşünmeleri gerekir kanaatindeyim. Allah var geçtiğimiz ay ve geçtiğimiz günler de ilçemizi ziyaret eden AK Parti Milletvekilleri Mustafa Canbey ve Belgin Gökçe Uygur’a AK Parti İlçe yönetimi doğalgaz taleplerini yinelediler. Ancak ben kazma vurulmadan hiçbir şey diyemiyorum. Zaten öğrencilerin çok büyük bir bölümü dar gelirli ailelerin çocukları, çaresizlik için de kendi gıdasından kesip evladını mağdur etmemenin sıkıntısını yaşıyor. Meslek Yüksek Okulu Manyas için çok büyük bir nimet, bunun değerini bilelim, birçok esnaf ve TOKİ’ye çalışan şehir içi minibüsleri bunun eksikliğini yaklaşık 3 aydır hissediyor. İlçemiz öğrenciler için cazip bir yer değil, farklı aktiviteler yok. İstisnalar hariç öğrencilerin birçoğu ilçeden kaçmanın yollarını arıyor. Dediğimiz gibi çeşitli kentlerden gelen ve yaşama farklı bakış açıları olan öğrenciler haklı olarak bir farkındalık istiyorlar. Bunun için çok geç kalındı, ama zararın neresinden dönülse kardır, Belediye çay boyunda Bursa-Nilüfer Belediyesi’nin de katkılarıyla geniş bir yaşam alanı oluşturma çalışmalarına başladı ama bu yeterli mi? Tabi ki değil.
Öğrencilerin ve MYO yönetiminin de istekleri doğrultusunda ne yapılması gerekiyorsa asgaride de olsa bunları yapalım. Yoksa yarın çok geç kalmış olabiliriz.
Sevgiyle Kalın