Yoldan geçerken “Bu ne?” demeden edemiyorsunuz. Neresinden tutsanız elinizde kalacak bir cehalet. O yatak günlerce orada kaldı, sonra bir iş makinesi yolun kenarlarını düzeltirken yatağı da ot ve çöpün arasına katıp kamufle etti. Tıpkı bizim sorunları halının altına süpürdüğümüz gibi.
Bir insan kullandığı eşyaları sağa sola atıyor, yediği içtiği kapları kirletip orta yerde bırakıyor ve bundan hiçbir rahatsızlık duymuyorsa o toplumda eğitim sistemi çökmüş demektir. Geriye kalan duyarlı eğitimcilerin yaptıkları sürekli enkaz temizlemek, kirlenenleri toparlamak, bozulanları tamir etmeye çalışmaktan ibarettir. Çünkü sistem yoğun bir şekilde duyarsız, cahil, çıkarcı, bencil insanlar üretmeye devam ediyor. Neymiş efendim fiyakalı(!) üniversitelere kaç öğrenci yerleştirmişiz, Türkiye genelinde kaçıncı olmuşuz, hangi yüzdelik dilimdeymişiz, kaç başarı, kaç katılım belgemiz varmış, vesaire, vesaire…İyi de arkadaşım yetiştirdiğimiz öğrenci daha kirlettiği tuvaleti bile temizlemeden öylece bırakıyor. Neyin eğitimi, neyin yüzdelik dilimi, neyin bilmem kaçıncılığı bu?
Elbette duyarlı insanlarımız, duyarlı eğitimcilerimiz var, ancak zihniyetimiz kökten değişmedikçe, sistem kökten yenilenmedikçe, tüm çabalar ameliyat gerektiren bir yaraya pansuman yapmaktan ibarettir.
Branş fark etmeksizin tüm eğitim sistemi davranış odaklı olmalı, iyi insan, iyi vatandaş yetiştirmeye dönük olmalıdır. Müfredat buna göre hazırlanmalı, ders kitaplarındaki bütün yazılı metinler buna göre yeniden kurgulanmalı, her öğretmen de bu idealle öğrencilerine rehberlik ve danışmanlık yapmak için derse girmelidir. Aksi takdirde irtifa kaybederek hızla düşeceğiz. Eğer acil tedbirler paraşütümüzü açmazsak fena halde çakılacağız.
Buradan duyarlı olan, ilgisi olan herkese sesleniyorum: Hepimiz yetki ve sorumluluk alanımızda bulunan bütün yanlışları düzeltme seferberliği başlatalım. Konuşarak, iyi bir iletişim kurarak sorunları masaya yatıralım. Çözüm odaklı düşünüp pratik öneriler ortaya koyalım. Hiçbir sorunu halının altına süpürmeyelim. Hatta çıkması muhtemel potansiyel sorunları önceden sezip ona göre önlemler alalım. Çalışalım, üretelim, sorun çözelim, ama hepsinden önemlisi iyi insan, iyi vatandaş, duyarlı bireyler yetiştirelim.
Tüm eğitim sistemimizi davranış odaklı olarak yeniden kurgulayacağımız o güzel ve mutlu günlere, beraberce el ele.