AGRİDA, Erdek Körfezi’nde “koruma alanı” istiyor

Erdek’te, 2017 yılından beri faaliyet gösteren AGRİDA Tarım ve Turizm Derneği, önemli çalışmalar yapıyor.

Genel Haberler 30.08.2022 00:04:07 196 0
AGRİDA, Erdek Körfezi’nde “koruma alanı” istiyor

Erdek’te, 2017 yılından beri faaliyet gösteren AGRİDA Tarım ve Turizm Derneği, önemli çalışmalar yapıyor.
Derneğin başkanı Atilla Kaya, derneğin 2010 yılında, Çanakkale Bayramiç Çazgırlar köyünde kurulduğunu, 2017 yılından beri de Erdek’te çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Derneklerinin, başta Kapıdağ olmak üzere Erdek ve çevresinde doğa ve eko turizmi geliştirmek amacında bulunduğunu belirterek, şu bilgiyi verdi:
“Kapıdağ, fauna ve flora açısından çok zengin bir doğa cenneti. Kazdağları’ndan sonra fauna ve floranın yanı sıra oksijen açısından da ülkemde ikinci sırada yer alıyor. Kapıdağ’a yapılan Rüzgâr Enerji Santralleri(RES) doğru değil. Çünkü bu bölgede, yükseklikleri 180 metreyi bulan RES’ler, kuşların göçlerine de engel oluyor. Bu bölge, kuşların göç yolları üzerinde bulunduğundan, kuşlar, göçlerde sıkıntı yaşıyor. Yine Kapıdağ, yarasalar açısından da çok önemli. Onlar da RES’lerden etkileniyor. Kapıdağ’da bitki örtüsü de zarar görüyor. Kestane ağaçları ölüyor. Bu RES’ler, bölgenin iklim yapısını da olumsuz etkiliyor. Kapıdağ, mutlaka koruma altına alınmalı. Hatta ‘Milli Park’ ilan edilmeli.”
Kaya, Kapıdağ’daki RES’ler konusundaki itirazlarını dile getiren bir raporu yetkililere gönderdikleri halde sonuç alamadıklarını belirtti.    
ERDEK KÖRFEZİ KORUNAN DENİZ ALANI YÖNETİM PLANI PROJESİ
Kaya, Erdek Körfezi’nde balık türlerinin 5’e kadar düştüğüne dikkati çekerek, dernek olarak “Erdek Körfezi Korunan Deniz Alanı Yönetim Planı Projesi” üzerinde çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Erdek Körfezi’nde balık türlerinin yeniden artması için balıklara mutlaka üreme alanı yaratılmalı ve bu alan, kesinlikle büyük gırgır teknelerine kapatılmalı. Bu alanda sadece kıyı balıkçılığı ve sportif balıkçılığa izin verilmeli. Biz bu alanın Biga Karaburun-İlhanlar Burnu arası ve Avşa ile Ekinlik adaları arasında, toplam 85 hektarlık alanı kapsaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü Erdek Körfezi’nde deniz kestaneleri, kırmızı mercan resifleri, deniz çayırları, pinnalar ve deniz hıyarları(deniz patlıcanları) tehlike altında bulunuyor.”
Kaya, Erdek’te “Engelli Kampı” için yer arayışlarının sürdüğünü sözlerine ekledi.
ERDEK ZEYTİNLİKLERİ KİMYASALDAN KURTULMALI
AGRİDA Tarım ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı, kimya mühendisi Işın Çavdar da Erdekli zeytin üreticilerinin kimyasal gübreden kurtulması gerektiğine dikkati çekerek, şunları aktardı:
“Kapıdağ ve Erdek zeytin üreticileri ne yazık ki, kimyasala çok meraklı. Oysa her tarım ürünü için doğal üretim makbuldür. Zeytin üreticileri, kimyasal ilaç
kullanarak daha çok ürün alacaklarını düşünerek hata yapıyorlar. Çünkü daha sonraki yıllarda kimyasallar kullanılması ürünleri azaltır. Kimyasal üretimden mutlaka vazgeçilmelidir.”
AGRİDA Tarım ve Turizm Derneği, beş yönetim kurulu üyesinden oluşuyor.
Başkanlığı Atilla Kaya yaparken, başkan yardımcılığı görevini Işın Çavdar, saymanlığı Hürdoğan Aydoğdu yürütüyor. Fatma Kuşçu ve İbrahim Şahin ise yönetim kurulunda üye olarak çalışıyor.        

 Haber : Önder Balıkçı

 


Haber Kaynak : Manyasın Sesi