Ahilik Haftası belge dağıtım töreni ile sona erdi

35. kez düzenlenen Ahilik Haftası programı İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nde düzenlenen belge töreni ile sona erdi. İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nin başarılı öğrencilerine Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğretici Belgeler

Bölge Haberleri 16.09.2022 18:35:06 203 0
Ahilik Haftası belge dağıtım töreni ile sona erdi

35. kez düzenlenen Ahilik Haftası programı İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nde düzenlenen belge töreni ile sona erdi. İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nin başarılı öğrencilerine Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğretici Belgelerinin verildiği tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 
Kuvvetliyken affetmesini, hiddetliyken uysal olmasını, kendisi muhtaçken bile başkasıyla paylaşmayı bilmek olan Ahilik, dün Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan, Karesi İl Milli Eğitim Müdürü İrfan Günnü, Balıkesir Şoförler Odası Başkanı ve Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan Vekili Rıza Tekin, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Saran, İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Veysel Turhan ve öğrencilerin katılımıyla Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğretici Belgelerinin dağıtımı gerçekleşti. 
Ahilik kavramı dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikim olduğunu ifade eden İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Veysel Turhan, Ahiliğin sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel özelliklerini belirlediğini söyledi. 
Esnaf teşkilatının bir şehrin gayri nizami harp unsuru olduğunu ifade eden Balıkesir Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan “Ahilik felsefesinin temelinde Türk tasarrufu yatmaktadır. Ahi Evran Veli, Hacı Bektaşi Veli’nin tasavvuf dergahında yetişmiştir. Bu toprakları manen fethine sebep olmuşlardır. Askeri olarak fethedilen toprakları manen feth etmişlerdir. İslam ahlakının faziletinin Türk töresinin Anadolu topraklarında yayılmasına öncülük etmişlerdir. Ahilik geleneğinde ilimi hikmetle donatarak irfan olmuştur. İrfan bizim maneviyatımızdır. Ahilik teşkilatımız madde ve mananın bir araya geldiği çok enteresan bir esnaf teşkilatıdır” diye konuştu. 
Ustanın tanımında bir meslek meslektaştan öğrenildiğini, usta olmak için seni yetiştiren ustayı geçecek ve kendini geçecek usta yetiştirene dendiğine atıfta bulunan Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş “Ahilik geleneğinin Kırşehir olduğunu ancak Balıkesir’de de Ahilik kültürünün esnaf odaları tarafından benimsenip yaşatıldığını açıkladı. 
Konuşmaların ardından belgeler dağıtıldı. 
Haber Merkezi


Haber Kaynak : Manyasın Sesi