Avşa’da Ada Karası Üzümü ve şarabı için çalıştay

Erdek Coğrafi İşaretler Çalıştayı Avşa’da yapıldı.

Genel Haberler 28.06.2022 00:42:31 196 0
Avşa’da Ada Karası Üzümü ve şarabı için çalıştay

Erdek Coğrafi İşaretler Çalıştayı Avşa’da yapıldı.

Erdek Ticaret Odası (ETO), Yöresel Coğrafi Ürünler Araştırma Ağı (YÜciTA) işbirliğiyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Marmara Adalar Belediyesi desteğiyle gerçekleşen, Avşa’nın “Ada Karası Üzümü ve şarabına “Coğrafi İşaret” alınması girişimini kapsayan çalıştay, Avşa Avantgarde Otel’de, 22-25 Haziran 2022’de gerçekleşti.

AÇIŞ KONUŞMALARI

Çalıştay başlamadan önce açış konuşmaları yapıldı.

Mim. ÖZLEM SARI KÜRSÜDE

lk konuşmayı Erdek Ticaret Odası(ETO) ve TOBB Turizm Kurulu Başkanı mimar Faika Özlem Sarı yaptı. Sarı, Balıkesir genelinde ilk çalıştayı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Bu çalıştayı neden yapıyoruz, önce bunun yanıtını vermek isterim. Biz, bu bölgenin kalkınması için çareler arıyoruz. Bu bölgenin kalkınmasına katkı sağlamak için elimizden gelen çabayı harcıyoruz.”

YAVUZ TEKELİOĞLU KONUŞUYOR

YÜciTA Araştırma Ağı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Türkiye’de “Coğrafi İşaret” uygulamasının 27 yıldır sürdüğüne dikkati çekerek, araştırma ağını 2012 yılında kurduklarını belirtti.                      

YÜciTA’nın, “Coğrafi İşaret” konusunda en önemli aktör olduğuna işaret eden Tekelioğlu,1300 gönüllüyle birlikte 12 çalışma grubuyla hizmet verdiklerini açıklarken, “Misyonumuz, ideal bir coğrafi işaretler sistemi kurulmasını sağlamaktır. Bir ürüne tescil almak yetmiyor. Tescilden sonrası daha önemli. Coğrafi işaretli ürünlerin tüm dünyada 300 milyar liralık hacmi var. Bir ürün tescillenirse fiyatı artar. Coğrafi işaret, üreticiyi haksız rekabete karşı korur. Sahteliği önler. Tüketiciyi yönlendirir. O yöreyi kalkındırır” diye konuştu

ERHAN UZUNER KÜRSÜDE

Marmara Adalar Belediye Başkan Yardımcısı, Ada Karası Üzümü ve şarabının Avşa için çok değerli olduğunu belirterek, çalıştaya katkı sağlayanlara teşekkür etti.

BİRİNCİ OTURUM

Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’nun moderatörlüğünde birinci oturum gerçekleşti.

METEHAN YILGÖR KONUŞUYOR

Birinci oturumda ilk konuşmayı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metehan Yılgör yaptı. Yılgör,”Ekonomik göstergelerle Balıkesir”i anlattı.

PROF. DR. SELİM ÇAĞATAY KÜRSÜDE

Ardından Prof. Dr. Selim Çağatay,  Coğrafi işaretin kolektif mülkiyet hakkı anlamına geldiğini, kırsal kalkınmanın yegane amacı olduğunu belirtti.

BİROL ULUŞAN KONUŞUYOR

Metro Toptancı Market adına konuşan Birol Uluşan, “Satış ve pazarlamada coğrafi işaretlerin rolü”nü anlattı. Uluşan, “Coğrafi işaretler anonimdir. Bölgelerin öz varlıkları, öz çocuklarıdır” dedi.

Mim. ÖZLEM SARI KÜRSÜDE

Erdek Ticaret Odası Başkanı Mimar Özlem Sarı da konuşmasında Avşa Ada Karası Üzümü ve şarabının önemini dile getirdi. Ada Karası şarabına coğrafi işaret alma girişimlerinin Türkiye’de ilk olduğunu vurgulayan Sarı, “Bu şarap, bölgeye Rumlardan kalma, tarihi bir içecektir. İstiyoruz ki bu şarap, bölgemize daha büyük gelir sağlasın. Bölgemiz, ürünler açısından çok zengin. Bu değerleri mutlaka hak ettiği gelire kavuşturmalıyız” diye konuştu.

DİLEK IŞIKTAŞ KONUŞUYOR

Erdek Tarım ve Orman Müdürü Dilek Işıktaş da “Erdek ekonomisinde tarım” konulu sunum yaptı. Işıktaş, Erdek sınırları içinde, 55 bin dekar tarım alanı bulunduğunu belirterek, ilçede 2 bin dolayında çiftçinin üretim yaptığını belirtti. Işıktaş, üretim kalemleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

TAMER UYSAL KÜRSÜDE

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü görevlisi Ziraat Yüksek Mühendisi Tamer Uysal da “Avşa Ada Karası Üzümü” hakkında bilgiler verdi. Uysal, “Ada Karası, üzüm çeşitleri arasında en dayanıklı olandır” dedi.

İKİNCİ OTURUM

Prof. Dr. Selim Çağatay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci oturumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’ydu. Tekelioğlu, “Dünya ve Avrupa Birliği’nde bağcılık ve şarap üreticiliği”ni anlattı. Tekelioğlu, tüm dünyadaki coğrafi işaretlerde şarabın önemine değindi.

DR. SERKAN CANDAR KONUŞUYOR

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Serkan Candar, “Türkiye’de bağcılık” konulu sunumunda, üzümün 10 bin yıllık kültürünün olduğunun altını çizdi. Candar, “Asma, ticarete çok yatkın bir bitkidir” dedi.

Serkan Candar, ayrıca “Türkiye’de şarapçılığı” dile getirerek, “Şarap kültürüne yabancılaştık. Türkiye şarapçılığı unuttu. Bağ alanlarımız kayıt altında değil” dedi.

ELİF ASLAN’IN SUNUMU

Marmara Tarım ve Orman İlçe Müdürü Elif Aslan da, “Marmara’da bağcılık” konulu duygulu bir sunum yaptı. Aslan, Marmara’da bağcılığın önemini mitolojik bir öyküyle dile getirdi.

ALP TÖRÜNER KONUŞUYOR

Avşa’da bulunan “Büyülübağ Şarapçılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” kurucusu Alp Törüner de konuşmasında, Avşa’nın kumlu, killi ve granitli topraklarında, yetişen Ada Karası Üzümü’nün çok değerli olduğunun altını çizdi.

Son konuşması “Adres Patent” adına Derya Kılıç yaptı. Kılıç, “Avşa Ada Karası şarabının tescil yolculuğu”nu anlattı. Kılıç, bu yılın sonuna dek Ada Karası Üzümü ve şarabına coğrafi işaret alınmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Çalıştaya katılan konuşmacılara plaketleri verildi.

Haber : Önder Balıkçı


Haber Kaynak : Manyasın Sesi