Ayçiçek ekili alanlarda çayır tırtılı istilası

Manyas İlçesi’ne bağlı kırsal Akçaova, Börülceağaç, Çakırca, Çavuş, Hamamlı, Kalebayır, Süleymanlı ve Şevketiye mahallelerinde 11.500 dekar ayçiçeği ekili alanda çayır tırtılına rastlandı.

Manyas Haber 28.07.2022 12:33:00 304 0
Ayçiçek ekili alanlarda çayır tırtılı istilası

Manyas Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Sadettin Kalpakçı, bu yıl büyük rekolte beklerken, çayır tırtılının ortaya çıkmasıyla birlikte morallerinin bozulduğunu söyledi. 
Manyas genelinde bu yıl geçen yıla göre ayçiçek ekim alanının % 50 artarak 30 bin dekara çıktığını belirten Kalpakçı, “Ancak ortaya çıkan çayır tırtılı özellikle çiçek açmaya yeni başlayan ve yeni çiçek açan, körpe yapraklı ayçiçeklerine zarar veriyor. Yaprakları yenen ayçiçeği fotosentez yapamadığı için gelişemiyor ve kurumaya başlıyor. Ekili alanlarında çayır tırtılına rastlayan çiftçiler zirai mücadeleye başlıyorlar. Tırtılın büyük oranda zarar verdiği kırsal mahallelerimizde drone ile ilaçlama yapıyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı ekipler sürekli olarak ayçiçek tarlalarında kontroller yaparak, tırtılın ürüne zarar vermeden yok edilmesi için üreticilerimizi uyarıyorlar. İnşallah üreticilerimiz gerekli zirai mücadeleyi zaman geçirmeden yaparak rekolte beklentimizi boşa çıkarmazlar. Bir yıl gözü gibi baktıkları ürünlerinin çayır tırtılları tarafından zarar görmesini hiçbir ortağımız ve ayçiçeği üreticimiz istemez." dedi.   

Diğer yandan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de, mesai mefhumu tanımadan tatil günlerinde dahi kırsal mahallelerde ki ayçiçek tarlalarına giderek tırtıl kontrolü yapıyorlar. 
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kırsal mahallelerde ki üreticileri uyararak ruhsatlı insektisit ilaçlar kullanmalarını öneriyor. 
Bu arada ayçiçek tarlalarında ki tırtılla mücadelenin akşam saatlerinde arıların aktif olmadığı zamanda yapılması duyurusu yapan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri, arıların zarar görmelerinin önüne geçilmesinin amaçlandığını dile getiriyor. 
Haber : Taygun Ertan