Ayvalık Belediyesi tarafından “Yerelde İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji” konulu çalıştay düzenlendi.
Ayvalık Belediyesi tarafından “Yerelde İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji” konulu çalıştay düzenlendi.
Ayvalık Belediyesi’ne ait Halil Başyazgan Küçükköy Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılışında; Yüksek Çevre Mühendisi-Koru Çevre Kurucu Ortağı Deniz Tosun, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Doç. Dr. Baybars Fil “Atık Yönetimi ve Sıfır Atık”, Çevre-Şehircilik ve İklim Değişikliği Balıkesir İl Müdürlüğü Personeli Gökhan Öktem “İklim Değişikliği”, İnşaat-Çevre Mühendisi Gamze Gülbay “Enerji” konularında konuşmacı olarak katıldı.
Çalıştay’da; Belediye Başkanı Mesut Ergin, Belediye Başkan Yardımcısı Ersan Bahar, Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun, ADD Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, TEMA Vakfı Ayvalık Şube Başkanı Haluk Ays, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, Ayvalık Belediye Meclis Üyesi Onur Satıcı, Ayvalık Belediyesi Küçükköy Sorumlusu Murat Akıner, EMEK Partisi Balıkesir İl Başkanı Cemil Tosunoğlu, Ayvalık Mimarlar Odası Temsilcisi Füsun Atay ve vatandaşlar hazır bulundu.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, sürdürülebilir bir çevre yaklaşımının, toprağın, suyun, iklimin, ormanın ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına bağlı olduğunu işaret etti.
Çalıştayda konuşan Yüksek Çevre Mühendisi-Koru Çevre Kurucu Ortağı Deniz Tosun, hazırladıkları çalıştayla atık yönetimi, sıfır atık, iklim değişikliği, enerji konularını irdelerken bu alanlarda yerelde gerçekleştirebilecek sürdürülebilir çözümlerin üzerinde durmak ve sorunlara kalıcı ve katılımcı çözümler üretmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Temiz, sağlıklı ve yeşil çevre çağdaşlığın simgesi olduğu kadar böyle bir ortamda yaşamanın da bireylerin temel hakkı olduğunu savunan Tosun, “Hepimizin bildiği gibi küresel ısınma dünyamızın en büyük sorunlarından biri. Sanayi öncesi döneme göre dünya bir derece ısındı. Bu ısınma sonucu iklimde büyük değişiklikler oldu. Deniz seviyesi yükseldi, buzullar erimeye başladı. Sera gazı emisyonlarının artması ve azaltılamamasının bir sonucu olarak küresel ısınmanın 2050’lerde 1,5 derece sınırını aşması bekleniyor. Eğer bu gerçekleşirse Akdeniz’de tatlı su kaynaklarının % 10’a yakın azalması, yangınların % 37 oranında artması, Avrupa şehirlerinde sıcaklık kaynaklı ölümlerin % 15 ile % 22 oranında artması söz konusu. Buzullardaki erime sonucu deniz seviyesinin yükseleceği, sahillerde yaşayan 400 milyon insanın hayatını kaybedebileceği ya da kaybetmemek için evini, yurdunu terk edeceği öngörülüyor. Sadece bu veriler dahi bize, acilen doğa ve çevreye bakış açımızı değiştirmemiz gerektiğini, doğayı ve çevreyi harcanabilir ve kendiliğinden yenilenen kaynaklar olarak değil, korunması ve sürdürülmesi bizim tarafımızdan sağlanacak bir miras olarak görmemiz gerektiğini anlatıyor.” ifadelerini kullandı.
Balıkesir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden katılım sağlayan Çevre Mühendisi Gökhan Öktem, İklim değişikliği ve etkileri konusunda sunum yaptı.
Çalıştayda konuşan Balıkesir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Baybars Fil “Tek amacımız israfı önlemek, doğal kaynakları az kullanmak olmalı. Atık miktarını azaltmalı ve ihtiyaç fazlası kullanımların önüne geçmeliyiz. Bunun içinde en önemli aşama atıkların kaynağında ayrıştırılmasıdır.” dedi.
Çalıştayın ikinci etabında ise; çevre Mühendisi Büşra Şirin “Ayvalık İlçesi Sıfır atık Koordinasyon Biriminin Oluşturulması ve İlçedeki Durumun Değerlendirilmesi” konularında bilgiler verdi.
“İklim Değişikliğine Karşı İlçede Alınabilecek Önlemler ve Durum Değerlendirmesi” konusunda İnşaat-Çevre Mühendisi Gamze Gülbay Büyükdemirel’in sunumunun ardından çalıştay, Yüksek Çevre Mühendisi Deniz Tosun’un “Yenilenebilir Enerji Uygulamaları” konusunda yaptığı sunumla sona erdi.
Çalıştayın ikinci gününde katılımcılarla birlikte gerçekleştirilecek çevre gezisi ve sahil temizliği ile pilot sıfır atık uygulaması yapılacak.
Haber Merkezi