“Bandırma Demokrasi Platformu”, Ayyıldız Mahallesi’nde bulunan eski “Askeri Çamlık”ın vatandaşlara “Demokrasi Parkı olarak açılması için bir kez daha çağrıda bulundu.
“Bandırma Demokrasi Platformu”, Ayyıldız Mahallesi’nde bulunan eski “Askeri Çamlık”ın vatandaşlara “Demokrasi Parkı olarak açılması için bir kez daha çağrıda bulundu.
Bu amaçla platform birleşenleri, “Askeri Çamlık” bölgesinde bir basın açıklaması yaptı.
Eğitim Sen Bandırma Temsilcisi ve Platform Sözcüsü Erdal Doğru, şu açıklamayı okudu:
“Bandırma Ayyıldız Mahallesi'nde bulunan Eski Askeriye olarak adlandırılan yeşil alanın, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli ticari ve konut projeleri için talan edilmesine karşı çıkıyoruz!
Kentimizin giderek betona boğulmasına, kentimizde bulunan az sayıdaki yeşil alanın, sermaye çevrelerine rant yaratmak için hazırlanan imar değişikliklerine ve projelerine karşı çıkıyoruz!
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi AKP'li Meclis Üyesi Birol Şahin'in, ilçemizde 203 dekar büyüklüğündeki bu alanın çeşitli konut ve ticari işletme projelerini hayata geçireceklerini açıkladı. Bu açıklama sonrasında Bandırma Demokrasi Platformu olarak başta siyasi partiler olmak üzere çeşitli ziyaretlerde, halkımızla istişarelerde bulunduk ve sonuç olarak gördük ki halkımızın tamamı bu alanın imara açılarak konut, AVM, ya da ticaret merkezi, otel ve benzinlik değil, yeşil alan olarak kalmasını ve halkın ücretsiz bir şekilde kullanabileceği çeşitli sosyal donatılara kavuşturulmasını istiyor.
Yerinde yaptığımız incelemelerde de halkımızın talebine uygun hale getirilmesi için çok büyük bütçelerin gerekmediği, Bandırma ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin bütçesi ve kent dinamikleri ile çok kolay finanse edilebileceğini gördük. O bakımdan Bandırma halkı elindeki son fırsatı da kaçırmak istemiyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde olması bu alan üzerinde Bandırma halkı için bir güvence olarak görülmeli ve halka burayla ilgili fikri mutlaka sorulmalıdır. Halktan habersiz bu bölge üzerinde kimse rant amaçlı ham hayallere kapılmamalıdır. Büyükşehir yapamıyorsa bölgeyi Bandırma Belediyesine devretmeli , gerekiyorsa Bandırma Halkı kendi imkanlarıyla, kazmasıyla, küreğiyle, esnafıyla, işçisiyle, genciyle bölgeyi kullanılabilir hale getirir.
Buldukları her yeşil alanı sermaye için ranta çeviren zihniyete karşı, halkın yeşil alanlarının savunucusu olacağız!
Demokrasi söylemini ağızlarından düşürmeyenlerin, anti-demokratik bir şekilde, tüm Bandırma halkının hakkı olan bu alanı rant projeleriyle talan etmelerine izin vermeyeceğiz!
Rant projesini kamuoyuna kabul ettirebilmek adına, projenin kent yararına yatırımlarda kullanılacağını söylemeyi bu kente yapılmış bir haksızlık olarak görüyoruz. Bandırma’ya yapılacak yatırımların bedeli kentin son yeşil alanını da yok etmek, ranta sunmak mıdır? Evet Bandırma’da yapılması gereken birçok şey vardır ve bunu yapmak da Bandırma Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nininin görevidir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, şimdiye kadar yapmadığı işlere kılıf arar görüntü vermektedir. Bandırma, büyük potansiyelleri olan bir kenttir ve kentin geleceği adına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi gereken yatırımları yapmak zorundadır. Bunun karşılığında bizden kentin akciğerlerinden vazgeçmemizi kimse beklemesin.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne sesleniyoruz: Yeşil alanlarımız bizimdir! Ambalajlı projelerinizle, aldatmaca bahanelerinizle, Bandırma halkının yeşil alan hakkını gasp edemezsiniz!
Mimarlar Odası Bandırma Temsilciliği'nin desteği ile bu alanın 'Demokrasi Parkı' adıyla, yeşil alan kalmasını, halkın ücretsiz olarak kullanabileceği, rekreasyon ve gezinti alanı şeklinde düzenlenmesini, Bandırma halkı adına talep ediyoruz!
Bandırma halkına çağrımızdır;
Gelecek kuşaklara daha güzel ve yaşanılası bir kent bırakmak sorumluluğumuzdur. Bugün ücretsiz, keyifle dolaşıp, stres atabileceğimiz, yarın çocuklarımıza, torunlarımıza miras bırakabileceğimiz yeşil alanlar için 'DEMOKRASİ PARKI' talebimize destek verin!
Bugünden itibaren bu alanı daha yoğun kullanmak kararındayız. İlk fırsatta burada şenlik havasında büyük bir halk pikniği yapmak niyetindeyiz.
Rant Projelerine Hayır!
Demokrasi Parkı İstiyoruz!”
ESEN ERSOY KONUŞUYOR
Bandırma Kadın Derneği Başkanı Esen Ersoy da şunları söyledi:
“Çamlık, Bandırma halkına aittir. Bir avuç zenginin keyfi için katledilemez. Bandırma’nın akciğerlerine rant operasyonuna izin
vermeyeceğiz. Bu kentin kadınları, beton şiddetine karşı bu ağaçlık bölgeyi koruyacaktır. Şu anda sesimizin ulaştığı, siyasi görüşü, ekonomik ve sosyal statüsü ne olursa olsun herkesi, bu sessiz canlıların yardımına davet ediyoruz. Çocuklarımız, torunlarımız buraları eski Bandırma fotoğraflarından bilmesin, bizzat yaşayarak tanısın ve tanıtsın. Unutmayalım ki, doğa, kendisine yapılan ihaneti asla affetmez ve intikamını çok kötü alır. Son sözüm şudur: Yeşil dosttur, beton düşman! Düşmana karşı birlik olalım.”
GÜLTEKİN MUTLU KONUŞUYOR
GÜMÇED Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu, Bandırma’nın genel orman alanları açısından 7300 hektar ile Balıkesir ili sınırları içinde en düşük alana sahip olduğuna dikkati çekerek, “Bandırma’nın değil bu yeşil alanları kaybetmek, yeni yeşil alanlara ihtiyacı var. Rant projelerine izin vermemeliyiz” dedi.
SERDAR POLAT KONUŞUYOR
Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, askeri çamlığı imara açmak isteyen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, bu konuda Bandırmalı vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının düşüncesini almamasını eleştirerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu proje halktan uzaktır. Çevreye uygunluk raporları alınmamıştır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, projenin uygulanacağı mahallenin muhtarı ve mahalle sakinlerinin bile düşüncesini almamıştır. Biz ranta değil, halka uygun projeler istiyoruz.”
DURSUN MİRZA KONUŞUYOR
Bandırma Belediyesi’nin önceki belediye başkanı Dursun Mirza ise şöyle
konuştu:
“Benim Bandırma Belediye Başkanlığım döneminde askeriyeden hem General Balcı Çamlığı’nı, hem de bu bölgeyi istedik. General Balcı Çamlığı, kalıcı yapılaşmalar olmamak koşuluyla Bandırma Belediyesi’ne verildi. Ancak, bu askeri çamlık bize verilmedi. Aslında, o dönemin 6. Ana Jet Üssü Komutanlığı, bu alanın da Bandırma Belediyesi’ne verilmesine sıcak bakıyordu. Ancak daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın izin vermediği belirtildi. Burada 11 tarihi tescilli bina bulunuyor. Buna rağmen Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin elindeki bu askeri çamlık, bir anda kentsel yeşil alan ve orman alanı olmaktan çıkarılarak, mesken ve yerleşim alanına dönüştürüldü. Şimdi bu alanın TOKİ’ye geçtiğini öğrendik. Bandırma’nın nefes alacağı bu bölgenin ranta kurban edilmesini kabul edemeyiz. Buna en büyük tepkiyi Bandırma Belediyesi’nin göstermesi gerekir. Ancak Edincik merasına itiraz eden Bandırma Belediyesi, bu alana nedense itirazda bulunmamaktadır. Bu konu mutlaka yargıya taşınmalıdır. Önümüzde seçimler var. Nasıl ki bu alanda, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle imar değişikliği yapıldıysa, daha sonra yeni bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden değişiklik olabilir.”
Daha sonra Bandırma Emekliler Sendikası Başkanı Levent Balkış da konuşarak, bu alanın ranta açılmaması için gerekli mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.
Haber : Önder Balıkçı