“Bandırma Güvenilir Ürün Platformu”ndan öneriler

“Bandırma Güvenilir Ürün Platformu” ve “Bandırma Kent Konseyi” işbirliğiyle “Bandırma ve çevresi tarımda sürdürülebilirlik çözüm önerileri” konulu toplantı yapıldı.

Bölge Haberleri 8.06.2022 20:11:12 205 0
“Bandırma Güvenilir Ürün Platformu”ndan öneriler

 “Bandırma Güvenilir Ürün Platformu” ve “Bandırma Kent Konseyi” işbirliğiyle “Bandırma ve çevresi tarımda sürdürülebilirlik çözüm önerileri” konulu toplantı yapıldı.
Toplantıya, “Güvenilir Ürün Platformu Tarım Danışma Kurulu” Başkanı Dr. M. Cem Aldağ, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, MAY Tohum Ürün Müdürü Burak Uğur, Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kocabıyık, MTN Tohum ve Bandırma Ticaret Borsası’nı temsilen Ata Tan, Türkiye Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Platformu(TAHAP) Balıkesir İl Başkanı Akın Beyhanlı, Bandırma Dağcılık Arama ve Kurtarma Derneği (BANDAK) Başkanı Kadri Civan ve Bandırma Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürü Burak Avcıl katıldılar.
Toplantıdan sonra bir bildirge hazırladıklarını belirten Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, toplantıda verilen bilgilere göre Bandırma ve yöresinde sadece yüzde 10’luk alanda sulu tarım yapılabildiğine dikkati çekerek, “Ülkemizde tarımın bilgili yapılabilmesi ve bilinçli çiftçilik önemli duruma geldi. İnsanların köyde kalarak, tarımsal üretimi sürdürebilmeleri gerekir. Tabii ki, tarımın devlet politikası olması ve devletin, tarıma desteğini artırması gerekir” dedi.
Ardından, toplantıyla ilgili sonuç bildirgesi açıklandı.
Bildirge şöyle:
“Bu yıl 22-26 Mayıs 2022 tarihleri arasında Davos’ta toplanan Dünya Ekonomik Forumunda iklim ve gıda krizi, Covid 19, hammadde kıtlığı konuları görüşüldü. Bugüne kadar küresel ısınma denildiği zaman bir meteorolojik durum gibi algılanırken, sanayi devriminden bugüne toplam iki asır gibi bir sürede doğal dengenin nasıl tahrip olduğu tartışıldı.
Küresel ısınma nedeni ile Endonezya sular altında kalmaya başlayan başkenti Jakarta’yı taşımak zorunda kalırken, sırada Mısır, Kenya ve Güney Kore bulunuyor. Büyük çoğunluğu Asya’da olan tarım alanları sular altında kaldığından kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalındı. Davos’ta bir gerçek daha dikkatlerden kaçmadı. Bedelini ödemeye razı olsak bile satın alacak gıda bulamayabiliriz.
Bugün burada toplanan tarım sektör bileşenleri ile sürdürülebilir tarım konusunda istişareler gerçekleştirdik. Güvenilir Ürün Platformunun yönlendirmesi ve öncülüğü ile Bandırma Kent Konseyi Tarım ve Kırsal Mahalleler Komisyonu ortaklığında bölgemizin tarım süreçleri ve mevcut durum analiz edilerek birtakım çözüm önerileri sunuldu.
Bunların başında su kaynaklarımızın verimli kullanımı, kuru tarım yapılan alanların özellikle sol sahil projesi ile suya kavuşturularak ürün çeşitliliğinin sağlanması ve mevcut ürünlerde daha yüksek verim elde edilmesi, arazi toplulaştırılması ile ölçek ekonomisi hedeflenmelidir.
Tarım ile iştigal eden hem profesyonellerin hem çiftçilerin bilinçlendirilerek birim alandan daha yüksek verim alınması ve kıt kaynakların daha verimli kullanılması sağlanmalıdır.
Kırsal nüfusun köylerde yaşayabilmesi için hem sosyal hem kültürel zeminin hazırlanarak, köyden kente göçün ivedilikle durdurulması ve çiftçinin topraktan koparılmaması amaçlanmalıdır.
ARGE kaynaklarının tarım sektöründe ARGE yatırımlarının önünün açılması amacı ile kullanılması hedeflenmeli.
Tarımsal Planlamaların doğru yapılarak, yetiştirilen ürün gamına uygun coğrafi bölgeler belirlenerek, üreticilerin minimum alandan maksimum faydayı sağlayacak yönlendirmeler yapılmalıdır. Bu planlamalar ile ülke tarım ekonomisinde kısa ve orta vadede üretilecek ürünlerin belirlenerek, üreticinin sürecin en başında kazanç-girdi-maliyet tahmininin öngörülebilir duruma getirmesi sağlanmalıdır. Dünyada örnekleri bulunan üreticinin ekim anında ürünün fiyatının belirlenmesi süreçleri başlatılmalıdır.
Tarım politikaları devlet politikası durumuna getirilmeli ve tarımın bütçedeki payının Avrupa standartlarına çıkarılması için çalışmalar sürdürülmelidir.
Bizler şehrimiz Bandırma’nın ve çevresinin ne denli önemli bir tarım bölgesi olduğunun farkındayız. Yaklaşık büyüklüğü 380.000 dekara varan tarım alanına sahip olan Bandırma’mız, bölgede ekilen ayçiçeği, hububat, zeytin, soğan, ceviz gibi bitkisel üretimin yanında arıcılık, hayvancılık ve tarım teknolojileri faaliyetleri ile de ülkemizde tarım konusunda daha fazla söz sahibi olmalıdır. Bölge tarımın gelişmesi ve büyümesi hedefi ile ortaya koyduğumuz sonuçların takipçisi olacak, gelişmelerini an be takip edecek ve sonuca ulaştırmak için gayret edeceğiz.”                   Haber Merkezi


Haber Kaynak : Manyasın Sesi