Sempozyuma çok sayıda akademisyen konuşmacı olarak katılıyor
“Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu 2022” Bandırma’da başladı.
Grand Asya Oteli’nde düzenlenip, üç gün sürecek sempozyuma çok sayıda akademisyen ve bilim insanları konuşmacı olarak katılıyor.
AÇIŞ KONUŞMALARI
Daha önce Balıkesir merkez ve Edremit’te gerçekleştirilmesinin ardından, Balıkesir Kent Konseyi tarafından Bandırma’da düzenlenen sempozyumdan önce açış konuşmaları gerçekleşti.
SOYKAN KÜRSÜDE
İlk konuşmayı Balıkesir Üniversitesi Edremit Sivil Havacılık Yüksek Okulu Müdürü, Kent Konseyi Sanat ve Kültür Çalışmaları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Abdullah Soykan yaptı. Balıkesir’in, çok çeşitli alanlarda kaynak değerleri açısından zengin olduğuna dikkati çeken Soykan, “Bu zenginlikler arasında arkeoloji de yer alıyor. Balıkesir’de halen üçü Cumhurbaşkanlığının izniyle biri ise müze kontrolünde dört arkeolojik kazı sürüyor” dedi.
TOSUN KONUŞUYOR
Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun da, bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu ve gururu duyduğunu belirterek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bandırma sanayi ve ticaret açısından çok güçlü. Tabii ki tarihimiz ve turizmimiz de çok önemli. Ancak tarihimiz ve turizmimizi bugüne kadar yeterince tanıtamadık. Bandırma sınırları içindeki Daskyleion kazılarına, aldığımız meclis kararıyla maddi kaynak, benzin parası ve yemek desteği sağlıyoruz. Erdek sınırları içinde bulunmasına karşın Kyzikos kazılarına da materyal desteğinde bulunuyoruz. Daskyleion, Kyzikos ve Kirazlı Manastırı gibi tarihi bölgeleri tanıtmak için 10 dakikalık bir video tanıtım filmi hazırladık. Bu film, İDO araçlarında ve THY uçaklarında gösteriliyor. Bandırma’ya bağlı olup, çok sayıda tarihi evi bulunan Edincik mahallemizin tarih ve kültür yöresi olmasını istiyoruz. Buna bağlı olarak buradaki birçok yapıda röleve ve restorasyon projelerini çiziyoruz.”
ÖZDEMİR’İN KONUŞMASI
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir de konuşmasında, Balıkesir’in arkeoloji açısından çok zengin bir il olduğuna dikkati çekerek, “Bölgemizde de Bandırma sınırları içinde Daskyleion, Erdek sınırları içinde ise Kyzikos ören yerleri var. Bunun önemini düşünerek üniversitemizde bir arkeoloji bölümü açmıştık. Ancak daha sonra bu bölüm kapatıldı. Bunun
üzerine sanat tarihi bölümü açtık ve arkeoloji konusunda çalışmalarımızı bu bölüm aracılığıyla sürdürüyoruz.” Dedi.
Erdek Kyzikos kazılarını, üniversitelerinin akademisyenlerinden Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tercanlıoğlu’nun yürüttüğünü belirten Özdemir, şunları söyledi:
“Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Valimizin, ilimizdeki arkeolojik çalışmalara verdiği destek çok önemli. Erdek Kyzikos kazıları artık 12 ay sürüyor. 1-2 yıl içinde, Kyzikos’un görünür bir duruma geleceğine inanıyorum.”
KAYMAKAM AKSAKAL KÜRSÜDE
Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Anadolu topraklarının yüzyıllardır çok önemli uygarlıkların yatağı olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Bu kazılardan çıkarılacak eserler, yüzyıllar önce yaşamış insanların sosyal ilişkilerini, yaşam tarzlarını ortaya koyacaktır. Böylece bu uygarlıkların bugüne ve geleceğe nasıl yansıdığını öğreniriz. Tabii ki arkeolojik çalışmalar hem zor hem de maliyetli bir çalışma.”
Kaymakam Aksakal, kentlerde yeni yapılaşmalar gerçekleştirilirken, eski uygarlıkların dokularını bozmamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.
YÜCEL YILMAZ KONUŞUYOR
Konuşmasına, sempozyumu düzenleyen Balıkesir Kent Konseyi’ne teşekkür ederek başlayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, şunları söyledi:
“Arkeolojik kazılarda sürdürülebilirlik çok önemlidir. Bu kazılara Balıkesir Valiliğimiz ve üniversitelerimizin katkılarını çok önemsiyorum. Biz de belediye olarak bu kazılara büyük destek veriyoruz. Balıkesir için her alanda güzel işler yapmak için çaba harcıyoruz.”
Açış konuşmalarının ardından sempozyumun oturumlarına geçildi.
Haber : Önder Balıkçı