BANÜ Acil Durum Müdahale ekibi raporunu verdi

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi(BANÜ) Acil Durum Müdahale ekibinin, İskenderun deprem bölgesinde gerçekleştirdiği çalışmaların raporu Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir’e sunuldu.

Bölge Haberleri 27.02.2023 17:53:37 294 0
BANÜ Acil Durum Müdahale ekibi raporunu verdi

Öğretim Görevlisi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanı, İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörü, Afet Koordinasyon Kurulu Üyesi Fehim Göze imzasıyla sunulan raporda, 12 kişilik ekibin çalışmaları anlatıldı.
Raporda, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde, İskenderun afet bölgesinde, AFAD, UMKE ve gönüllüler ile koordineli bir şekilde çalışarak, yaklaşık 68 saat sonra, 80 yaşındaki Şaziye Kalaağzı’yı, Afyon, Cekut, Gea ve Mardin Dağcılık Spor Kulübü ile birlikte yapılan çalışmalarda, 4,5 yaşındaki Şefik Özkan Ülkü’nün enkaz altından canlı olarak çıkarıldıkları belirtildi.
Ekibin ayrıca, merkez ile koordineli görev yaparak, 11 ve 6 yaşlarındaki kayıp iki kardeşin, enkaz dışında bulunarak ailelerine teslim edildikleri bildirildi.
Raporda ayrıca 7-12 Şubat 2023 tarihleri arasında, İskenderun’da, kentsel arama ve kurtarma çalışmaları sırasında, canlı afetzedelerin enkazdan kurtarılıp, tahliyesi ve UMKE teslimi, cansız bedenlerin enkazdan tahliyesi ve merkeze kayıtların teslimi, kayıp çocukların aranması, afet yardımlarının lojistik depolanması, değerli eşya, para vb. merkeze teslimi, yabancı ülkelerin sahra hastanelerinin kurumunda görev yürüttükleri kaydedildi.
13 Şubat 2023’te, İskenderun afet bölgesinde, İspanyol Bomberos Girecan Arama Kurtarma Ekibi(Kent Alanı Arama Kurtarma Grubu-USAR) ile arama-kurtarma çalışması, yabancı ülkelerin sahra hastanelerinin ilçe kriz merkezi ile koordinasyonu çalışmaları yürütüldüğü belirtildi. 
Raporda, şöyle denildi:
“Bilindiği gibi, üniversitemizin bulunduğu Güney Marmara Bölgesi de can kaybına, altyapı ve mülk tahribatına neden olan sel, tayfun, toprak kayması, deprem, şiddetli rüzgâr, insani ve endüstriyel kaynaklı afetlere maruz kalabilecek bölgelerden biridir. Bu afetlerin hızı ve yoğunluğu arttığından, ulusal afet yönetim kuruluşlarının afet müdahalesinin tüm yönlerinde koordinasyon ihtiyacı da artmaktadır. Afet ve acil durumlara hazır üniversite olma hedefiyle, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Afet ve Acil Durum Birimi/Koordinatörlüğü kurulması raporunda önerilerimizin içinden Afet ve Acil Durum Birimi ile İlkyardım Eğitim Merkezi’nin, Spor Bilimleri binasında kurulmasından ve İskenderun’da yapılan çalışmalarda yakın desteklerinden dolayı sayın Prof. Dr. Süleyman Özdemir Rektörümüze müteşekkiriz.
Afet ve Acil Durum otoritelerinin asli amaçlarından olan, bireyden başlayarak toplumun tüm kesimine, afetlerin ilk 72 saatine hazırlıklı olmaları için afete hazırlık kültürünü kazandırmak, farkındalık yaratmak, yaşadıkları mekânlarda alabilecekleri temel önlemleri paylaşmak, afetlerde doğru davranış şekillerini öğrenmelerini ve uygulamalarını sağlamak, afet ve acil durum planlarının yapılmasına yönelik bilgilendirme yaparak, alınabilecek temel önlemleri paylaşmak, afet eğitimi alabileceği mekânları yaygınlaştırmak ve kolay ulaşabilecekleri altyapıları kurmak, ülke genelinde verilen afet eğitimlerini standart duruma getirmek, uluslararası organizasyonlar tarafından gerçekleştirilen çalışmalardan da yararlanmak ve yeterli bilgi, tecrübeye sahip akredite olmuş profesyoneller, gönüllüler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının oluşturulması üniversitemiz tarafından da desteklenmeye devam edecektir. Bu kapsamda, önceki yıllardan bu yana Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Bandırma Kaymakamlığı, Bandırma Belediye Başkanlığı ve İl Afet/Acil Durum Müdürlüğü ile eğitim işbirliği ve ortak proje çalışmalarımız sürmektedir. 
Kahramanmaraş ve çevre illerde meydana gelen, Türkiye’nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu can kaybı ve yıkımlardan dolayı derinden üzüntü hissetmekteyiz. Bandırma kentinin tamamen benzeri olan İskenderunlu canlarımızın acılarına tanık olduk ve acılarını dindirmek için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, vefakâr ve yardımsever milletimize taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum. Özellikle benimle birlikte, Hatay ili İskenderun ilçesinde afetzedelere şefkatli, fedakâr, gayretli katkılarından dolayı üniversitemizin deprem bölgesi arama kurtarma ve yardım faaliyetleri koordinasyon sorumlusu olarak, gönüllü yol arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi’nin 3 personeli ile İstanbul’dan kendi imkânları ile gelen fedakâr ve şefkatli sağlık çalışanı 4 gönüllü ekip üyelerimize de teşekkür ederim.”
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Öğretim Görevlisi Fehim Göze’nin başkanlığındaki 12 kişilik ekibi kutlayarak, sertifika ile ödüllendirildi.
Haber: Öhder Balıkçı


Haber Kaynak : Manyasın Sesi