Baro Yönetim Kurulu Üyesi Fıçıcı: “Yargısı sağlıklı işlemeyen bir ülke çürümeye mahkumdur”

Balıkesir Barosu’nun Bandırmalı yönetim kurulu üyesi Av. Neşe Fıçıcı, 5 Nisan Avukatlar Günü”nde, “Bandırma Gazeteciler Cemiyeti”nin konuğu oldu.

Bölge Haberleri 5.04.2023 22:23:13 379 0
Baro Yönetim Kurulu Üyesi Fıçıcı: “Yargısı sağlıklı işlemeyen bir ülke çürümeye mahkumdur”

Konuşmasına, 6 Şubat’taki deprem felaketinde 119 avukatın da vefat ettiğini belirterek başlayan Fıçıcı, “Bu meslektaşlarımızın yanı sıra bu büyük felakette yaşamlarını yitiren tüm vatandaşlara Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

“Avukatlar Günü”nün artık bir kutlama değil, mücadele günü durumuna geldiğine dikkati çeken Fıçıcı, Bandırma’da halen çoğu genç 250 avukatın bulunduğunu, bu sayının yüksek olduğunu belirterek, “Bu sayı tabii ki çok yüksek. Pasta küçüldüğünden, avukatların kazançlarını olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

HUKUK SİYASALLAŞTI

Ülkemizde her dönemde siyasetin, yargıyı etkilediğini, ancak son dönemlerde hukukun daha çok siyasal duruma geldiğini vurgulayan Fıçıcı, “Adil yargı, bir ülke için en önemli kurumdur. Yargısı sağlıklı işlemeyen bir ülkede çürümüşlük egemen duruma gelir” değerlendirmesinde bulundu.

ADALET BİNALARI YETERSİZ

Balıkesir ilindeki adliye binalarının genelde yetersiz olduğuna dikkati çeken Av. Neşe Fıçıcı, şunları söyledi:

“Bu binaların başında Erdek adliyesi geliyor. Erdek’te mahkemeler, Kaymakamlık birimleri ile iç içe, sıkışık bir ortamda hizmet vermeye çalışıyor. Adliye binalarının yetersizliği nedeniyle biz avukatların bekleyecekleri yerler bile yetersiz. Bu nedenle duruşmalarımız için adliyelerde saatlerce beklemek zorunda kalıyoruz. Bu sıkışıklık, mahkemelerin sağlıklı karar almalarını da olumsuz etkiliyor.”

AVUKATLAR ŞİDDETE UĞRUYOR

Doktorlar gibi ülkemizdeki avukatların da şiddete maruz kaldığının altını çizen Fıçıcı, şöyle konuştu:

“Avukatların birçok sorunu var. Yargıda üvey evlat muamelesi görüyoruz. Çoklu baronun gereksiz olduğunu düşünüyorum. Çok sayıda avukatın olması nedeniyle avukatlar, geçimlerini sağlayamayacak duruma geldi. Hukuk Fakültelerinin sayıları hem azaltılmalı hem de nitelikleri artırılmalı. Adalete erişim çok pahalı. İnanın ben, müvekkilime avukatlık ücretini söylerken utanıyorum. Çünkü onların avukatlık ücretinin yanı sıra çok çeşit mahkeme ücreti vermek zorunda olduğunu biliyorum.”

2008 yılında, Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Av. Fıçıcı, duruşma salonlarında avukatların da savcılarla eşit düzeyde bulunması gerektiğini belirterek, “Biz bu duruma ‘Marangoz Hatası’ diyoruz ve mutlaka değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

                                                                       ÖNDER BALIKÇI


Haber Kaynak : Manyasın Sesi