Başkan Barçın açıkladı: Gerçekçi bütçe yapıyoruz

Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçin, belediyenin 2023 yılı tahmini bütçesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Manyas Haber 10.12.2022 13:09:00 372 0
Başkan Barçın açıkladı: Gerçekçi bütçe yapıyoruz

Bütçenin azlığına dair eleştirileri kabul etmeyen Başkan Barçın "Bizler diğer belediyelerde olduğu gibi şişirilmiş bütçe yapmıyoruz. Gerçekçi bir bütçe yapıyoruz. Bu bütçeyi oluştururken en önemli şey denk bütçeyi yakalamak. Bizlerde daha önceki yıllarda olduğu gibi bu denk bütçe yaptık." dedi. 
Balıkesir Büyükşehir ilçeleri arasında en az bütçeli belediyelerden biri olmakla eleştirilen Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçın, bunun sebebinin gerçekçi ve denk bütçe oluşturduklarından kaynaklandığını söyledi. 
2022 yılında oluşturulan bütçenin % 90 gerçekleştiğini hatırlatan Başkan Barçın, "2022 yılında belediyemizin bütçesi 29 milyon 148 bin liraydı. Bugün Kasım ayı olarak baktığımızda bu tahmini bütçeyi % 90 tutturduk. 

2023 yılında ise tahmini bütçemizi 53 milyon 330 bin lira olarak belirledik. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda yıl sonunda bu rakamları göreceğimizi düşünüyoruz. Balıkesir'de bütçesi fazla veren bir başka belediye yok. Bizler denk ve gerçekçi bütçe yaptığımız için bu yıl muhtemelen 6 milyon lira bütçe fazlılığı oluşacak. İşte bu ekonomik bir başarıdır." diye konuştu. 
2022 yılında tahsilat konusunda büyük bir başarı yakaladıklarını belirten Başkan Barçın, "Belediyemizin en büyük gelir kaynağı tarla ve dükkan gelirleri. Bizim diğer ilçelerde olduğu emlak gelirlerimiz bütçemizde çok büyük bir kalem oluşturmuyor. Bu gelir kalemlerini topladığımızda kira ve vergiler dahil büyük bir tahsilat başarısı yakaladığımızı görüyoruz. Buda Manyas gibi ilçeler için çok büyük bir başarı yaklaşık % 90'ın üzerinde tahsilat başarısı göstermişiz." şeklinde konuştu. 
Belediyenin bu sene yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Barçın, "2022 yılında şu ana kadar ilçe merkezi ve kırsal mahallelerimiz olmak üzere toplamda 35 bin metrekare parke taş, 24 bin metrekare ise asfalt çalışması yapmışız. Bu çalışmaları da borçlanarak değil parasını peşin ödeyerek yapmışız. Beni en çok sevindiren konu bu. Bugün baktığınızda Manyas Belediyesi'nin esnafa 1 lira borcu yok. Çalıştığımız kurumlar bizlere teşekküre geliyor ve bu konuda para sıkıntısı yaşamadıkları tek belediyenin Manyas Belediyesi olduğunu dile getiriyor. Manyas Belediyesi borçlanmaktan korkuyor, borçlanarak bir yatırım yapmıyor eleştirileri kulağıma geliyor. Ancak bu bir algı meselesi olup biz elbette ki borçlanmaktan çekiniyoruz. Ama gereksiz borçlanmaktan çekiniyoruz. Ben her sene başında bir sürü yere kredi başvurusunda bulunuyorum. Ancak hiç birinden olumlu geri dönüş alamıyorum. Zaten bu Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerinin çoğuna uygulanan bir mobbing. Ben borçlanmaktan korksam bu kredilere başvurmam. Ben sadece gereksiz borçlanmanın karşısındayım." dedi. 
Manyas Belediyesi bünyesinde bulunan şirket üzerinde çalışan personelin sigorta primlerinin düzenli yatırıldığını kaydeden Başkan Barçın, bu sayede elde ettikleri karla belediyeye 2 araba kazandırdıklarını dile getirdi. 
Başkan Barçın, devamında şöyle konuştu: "Geçtiğimiz yıllarda çıkan yeni bir kanunla belediyeler bünyelerinde kurdukları şirketler üzerinden personel alımı yapıyor. Bizimde belediye bünyemizde böyle bir şirketimiz var. Bu şirket üzerinde çalışan personelin sigorta primlerini düzenli olarak ödüyoruz. Bu düzenli ödemeler sayesinde devletimizin tanıdığı prim destekleri ve indirimlerle elde ettiğimiz karla belediye bünyesinde bulunan 2 müdürlüğümüze araç aldık. Kısmetse Ocak ayında da bir başka müdürlüğümüze yine aynı şekilde araç almayı planlıyoruz. Manyas Belediyesi SGK borcu olamayan nadir belediyelerden biri. Sadece geçmiş dönemlerden kalan yapılandırdığımız bir vergi borcumuz var. Oda çok kısa bir süre sonra bitecek ve elimiz daha da güçlenecek."  Haber : Taygun Ertan