BİK, “Dezenformasyonla Mücadele ve Basın Ahlak Esasları” konulu seminer verdi

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, “Dezenformasyonla Mücadele ve Basın Ahlak Esasları” konulu konferansta konuştu.

Bölge Haberleri 27.07.2022 03:23:40 209 0
BİK, “Dezenformasyonla Mücadele ve Basın Ahlak Esasları” konulu seminer verdi

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, “Dezenformasyonla Mücadele ve Basın Ahlak Esasları” konulu konferansta konuştu. 

Basın İlan Kurumu (BİK), Vali ve BİK Genel Kurulu Üyesi Kübra Güran Yiğitbaşı’nın daveti üzerine Afyonkarahisar’da konferans düzenledi. 

Kocatepe Üniversitesi Rıza Çerçel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Dezenformasyonla Mücadele ve Basın Ahlak Esasları konulu konferansa, BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç’ın yanı sıra Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Şerife Münire Burcu, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt ile çok sayıda basın mensubu katıldı. 

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Müdür Cavit Erkılınç, son yıllarda gazeteciliği etkileyen çok fazla gelişme olduğunu, tüm bu gelişmelerden haber üretim süreçlerinin olumlu olduğu kadar olumsuz yönden de etkilendiğini söyledi. 

Gazeteciliğin sorumluluk gerektiren zor meslekler arasında yer aldığını vurgulayan Erkılınç, “Gazeteci, bir yandan kamu yararı gözeterek halkı doğru bilgilendirirken, diğer yandan da basın ahlak ilkelerini gözetmesi gerekiyor. Son yıllarda gündemimize giren dezenformasyon, basın sektörünün imtihanı haline geldi. Tecrübeli meslektaşlarımızın dahi daha çok tıklanma ve daha çok okutma telaşıyla girdikleri reyting yarışı, haberi eksik ve doğrulamadan kamuoyuna sunmaları halkın yanlış bilgilendirilmesine ve manipüle edilmesine yol açıyor” dedi. 

Hangi haberlere müeyyide uygulanacak 

Gazeteciliğin evrensel ilkeleri göz ardı edildikçe; küresel ölçekte çözüm ve önlem arayışının zorunlu hale geldiğini ifade eden Erkılınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörün en büyük destekçisi ve özgür haber üretiminin teminatı Basın İlan Kurumu, 28 yıl sonra Basın Ahlak İlkeleri’nde değişikliğe giderek kamuoyunun doğru haber alma hakkını bir kez daha güvenceye almıştır. Artık gazetecilik kisvesi altında çocuklara, gençlere, kadınlara, aileye, Türk kültürüne ve toplumuna zarar verecek yayınları yapmak, özel hayatları ihlal etmek, suça teşvik edici, şiddet ve terörü özendirici haberler yapmak ki bunlar asla haber konusu bile olmaz, müeyyide uygulanacak konular arasındadır. Ülke barışımızla sorunu olanların olayları nasıl ahlaksızca çarpıtarak, halkta infiale yol açacak başlıklar attığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle her yönüyle kurumsallaşmış bir sektör olan gazeteciliğin, dezenformasyon karşısında varlığını koruması ve itibarını sürdürebilmesi şarttır. Basın Kanunu çalışmalarına kurum olarak güçlü destek verişimiz ondandır. Ekim ayında TBMM Genel Kuruluna gelecek kanun teklifinin kabul edilmesi aynı zamanda sektörün ekonomik bağımsızlığını da güvence altına alacak” dedi. 

Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı ise, Gazetecilik mesleğinin halkın haber alma hakkı ile basın özgürlüğünü arkasına alan çok geniş bir çalışma alanı olduğunu kaydetti. 

Konferans, basın mensuplarından gelen soruların cevaplandırılması ile sona erdi. 


Haber Kaynak : Manyasın Sesi