BTB Başkanı Sezgin, 2022 hasat hazırlıklarını açıkladı

Bandırma Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, 2022 yılı hasat dönemi hazırlıklarını ve borsanın çalışmalarını değerlendirdi.

Bölge Haberleri 15.06.2022 19:10:27 192 0
BTB Başkanı Sezgin, 2022 hasat hazırlıklarını açıkladı

Bandırma Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, 2022 yılı hasat dönemi hazırlıklarını ve borsanın çalışmalarını değerlendirdi. 
Yazılı açıklamasında 2022 yılı hasadının başladığını dile getiren Sezgin, “Borsamıza ilk ürün arpa geldi ve satıldı. Hava koşullarının uygun olması ile birlikte yakın zamanda sırasıyla kanola, buğday, ayçiçeği ve dane mısırında satış salonumuzda işlem göreceğini umuyorum. Bandırma ve çevresindeki üreticilerimizin bilinçli üretim kabiliyetine sahip olması nedeniyle her yıl bölgemiz üretiminin kalite ve miktar olarak ülkemiz ortalamasının üzerinde olduğu gerçeğini takdirlerimle hatırlatmak isterim. Geçen yıl hasat döneminde yaşanılan bereket, inşallah bu yıl da gerçekleşir. İlgili kurumlardan aldığımız bilgiler ışığında Bandırma’da ÇKS kayıtlarına göre buğday, arpa, kanola, ayçiçeği, dane mısır ekimi 255 bin dönüm arazide gerçekleştirilmiştir. Bu yıl Kanola ve Ayçiçek ekim alanları geçen yıla oranla fazladır. Bitkisel yağ üretiminin artması son derece olumludur. Çünkü bitkisel yağ ithalatı cari açığımızda üst sıralarda bir yer işgal etmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ülke mahsulünden elde edilen ayçiçeği yağı yıllık yaklaşık olarak 400-450 bin tonda kalırken, Türkiye ayçiçeği ithalatında ise dünya lideri konumundadır.” dedi. 
Borsada hasat dönemi hazırlıkların tamamlandığı bilgisini veren Sezgin “Kantarlarımızın bakım ve onarımı ile kalibrasyon yapılmıştır. Hububat laboratuvarımız yeni binasına taşınmış ve TMO referans laboratuvarı denetimi ile TÜRKAK denetimleri tamamlanarak hizmet vermeye başlamıştır. TMO alımlarında buğday fiyatına + 1000 TL arpa fiyatına + 500 TL sadece TMO alımlarında uygulanacak olması üyelerimiz ve üreticilerimiz tarafından olumsuz karşılanmış, haksız rekabet ortamı yaratılacağı tarafımıza iletilmiştir. Çünkü bazı üretim yerlerinde TMO alım yeri açmayacak ve alım yapamayacaktır. Bu uygulama da TMO’ya ürün veremeyen çiftçilerimizin mağdur olması demektir. Çiftçilerimizin beklentisi ÇKS kapsamında yapmış oldukları üretimin tacir ve sanayiciye sattıkları buğday ve arpaya da üretime destek olunması amacıyla TMO alımlarındaki gibi artı bedel uygulamasının yapılmasıdır. Üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle üretime destek olunması yönünde yapılacak uygulamaların çiftçilerimizi çok memnun edeceği hususunu da hatırlatmak isterim.” ifadelerine yer verdi. 
Haber Merkezi


Haber Kaynak : Manyasın Sesi