Tohumu 1700 yıllarında Çarlık Rusya'sından kaçarak ülkemize sığınan ve bir kısmı Manyas'ın kırsal Kocagöl (Kazaklar) Mahallesi’ne yerleşen kazakların gelirken beraberinde getirdikleri fasulyelerin tohumlarını ekerek üretmeleri ve
Manyas ilçesinde kazak fasulyesinin hasadına başlandı. Pişirme kolaylığı ve damak tadı ile ülkemizin birçok yerinde beğenilerek tüketilen kazak fasulyesi hasadı tüm hızıyla devam ediyor.
Kocagöl Mahallesi muhtarı ve aynı zaman da kazak fasulyesi üreticisi Selahattin Yiğit, kazak fasulyesinin köylerinin ilk yerleşen halkı olan Çarlı Rusya'sından ülkemize sığınan Kazaklar olduğunu, 1962 yılında ülkelerine geri dönmelerine rağmen, kendilerine bugün çok kişi tarafından sevilerek tüketilen kazak fasulyesinin miras kaldığını söyledi.
Kazak fasulyesinin göl boylarında milli topraklar da yetiştiği için tadını ve çabuk pişimini buradan aldığına dikkat çeken Muhtar Yiğit “Ortalama dekara 200 kg. ürün veriyor, ancak bu sene geçtiğimiz Ağustos ayı sonlarında bölge de yağan dolu satışından fasulyelerimiz büyük zarar gördü. Bu nedenle bu yıl dekara 100-150 kg. ürün alabiliyoruz. Geçtiğimiz yıl kilosunu 25 liradan sattığımız kazak fasulyesini bu yıl maliyet artışlarımızdan dolayı kilosunu 50-60 lira arasında satıyoruz." dedi.
Bu arada Manyas Kaymakamı Koray Çelik, Manyas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erdal Ok ile birlikte Kocagöl Mahallesi’ne giderek fasulye hasadı yapan kadınlarla ve fasulye harmanı yapan üreticilerle görüşerek bilgi aldı.
Kazak fasulyesine coğrafi işaret almak için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Kaymakam Çelik "İlçemiz de üretilen kelle peynirinden sonra, yine ilçemizin bir başka ürünü olan ve büyük talep gören kazak fasulyemize coğrafi işaret almak için gerekli başvurumuzu yaptık, inşallah Kazak fasulyemiz de coğrafi işarete kavuşacaktır." diyerek sözlerine ekledi.