Manyas’lı Dr. Certel, osteoartrit hastalığını anlattı

Balıkesir Devlet Hastanesi’nde görevli Manyas'a bağlı Kızıksa kırsal Mahallesi doğumlu Fizyoterapist, Prostetist – Ortotist Özden Certel, Osteoartrit hastalığı, evreleri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Sağlık Haberleri 12.07.2023 04:37:00 1174 0
Manyas’lı Dr. Certel, osteoartrit hastalığını anlattı

Dr. Certel, Osteoartrit halk arasında kireçlenme olarak bilindiğine vurgu yaparken hastalık hakkında şu bilgileri aktardı: Dejeneratif eklem hastalığı olan osteoartrit halk arasında kireçlenme olarak bilinmektedir  ve 55 yaş üzerindeki kişilerde en sık görülen eklem hastalığıdır. Eklemde dejenerasyon ile başlar, şişlik ve ağrı şikayetleri ile  diz-kalça-el-ayak- omurgada yer alır. Kadınlarda erkeklere oranla üç kat fazla görülür.  
Aşırı yüklenme, yaş, kalıtımsal faktörler, obesite, aşınmaya sebep olacak mekanik faktörler, travmalar, gut- romatoid artrit- diabetik nöropati- paget hastalığı- septik artrit- doğuştan kalça çıkığı gibi hastalıklar eklem kıkırdağının altındaki kemik dokusunda değişiklikler meydana getirir, osteoartrit gelişme riskini artırır. Kemikteki büyümeler ve eklem kenarındaki çıkıntılar eklemlerin normal yapısını bozarak, hareketlerde kısıtlanmaya, şişliğe ve ağrıya neden olur. Genellikle yavaş gelişir ve herhangi bir zamanda şiddetlenebilir. Ağrı en sık karşılaşılan şikayettir, hareket sırasında olur istirahatle geçer. Hastalık evresi ilerledikçe istirahatte de ağrı yaşanır. Krepitasyon hastaları rahatsız eder. Sertlik ve tutukluk sabahları olur ve hareketle azalır. Normal eklem hareketlerinde kısıtlanma olur. Şişlik, ısı artışı, ileri dönemlerde şekil bozuklukları oluşabilir.  Hekim hasta öyküsünü alarak hasar gören, yıpranan eklem ve sinirleri incelemek için fiziki muayene gerçekleştirir. Yapılacak değerlendirmeye göre kan testleri ve röntgen film çekimi istenir. Kan tahlilleri gerektiren bu tanı evresinde sedimentasyon ve kan sayımı da oldukça önem taşır. Tanı; röntgen filmi, manyetik rezonans görüntüleme, ultrason, kan testleri, eklem sıvısının incelenmesi ile diğer hastalıklardan ayrılarak konur. En sık kullanılan radyolojik kriterler 1957 yılında Kellgren ve Lawrence tarafından tanımlanan kriterlerdir. Evre 0-Normal, Evre 1- Minimal osteofit, normal eklem mesafesi, Evre 2-Belirgin osteofit, eklem mesafesinde kuşkulu daralma, Evre 3-Belirgin osteofit ve eklem mesafesinde belirgin daralma, Evre 4 -Belirgin osteofit varlığı ve eklem mesafesinde belirgin azalmayı ifade eder. Hastalığın evresine uygun tedavi şekli uygulanmaktadır. Uygun görüldüğü takdirde cerrahiden önce uygulanması önerilen tedavi şekli fizik tedavi uygulamalarıdır. Ancak bu uygulamalar hastalığı ortadan kaldırılmaz. Ağrı ve şikayetlerin minimum seviyeye indirilmesinde yarar sağlar. Hasta eğitimi, kilo kaybı ve egzersiz tedavisi, fizyoterapi uygulamaları olarak nitelendirilir. Egzersiz tedavileri belirlenen periyodlarla seans şeklinde uygulanması istenir. Bu uygulamaları yarıda bırakmamak, aksatmamak ağrıların ortadan kaldırılmasında önemli bir yere sahiptir. Amaç; ağrının giderilmesi, hareket kısıtlanmasının ve günlük yaşam aktivitelerindeki zorlukların önlenmesi, hastalığın ilerleyişinin önlenmesidir. Hasta eğitimi ve hastanın bilgilenmesi çok önemlidir. Kilo kontrolü, aşırı yüklenmeyi önlemek (baston ve uygun tabanlık kullanımı), düzenli egzersiz yapmak ve kas kuvvetini artırmak, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına düzenli devam etmek, ilaç tedavisi ve uzman tarafından önerilen takviyeleri kullanmak gerekir. İleri evrelerde eklem içi enjeksiyon gerekebilir. Tüm uygulamalardan fayda görmeyen hastalar ise cerrahi tedaviye yönlendirilir. Hastalığın ilerleyişini durdurmak, uygulanan tedavinin başarılı sonuç vermesi ve ağrısız yaşam için önerilere kulak vermek gerekir."  
Haber Merkezi
 


Haber Kaynak : Manyasın Sesi