“Raporlara karşı yapacak bir şeyimiz yok!”
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Sayıştay raporları ile ortaya çıkan uyarılara dair işlem yapılmamasını Meclis gündemine taşıdı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması talebi ile soru önergesi veren Aytekin şu ifadelere yer verdi: “Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına kamu kurumlarını denetleme görevini yerine getiren, 1862’ten beri de var olan en köklü kurumlardan birisidir. Ciddiyeti tarihinden gelen, gücü millete dayanan kurumdur. Her yıl önümüze konan Sayıştay raporları, bir önceki yıla göre daha vahim durumdadır. 2021 incelemelerinde sadece genel bütçe kapsamındaki kuruluşlarda Sayıştay tarafından 194 hata tespit edilmiştir. Sayıştay’ın ‘düzeltin’ talimatına rağmen denetçi raporuna göre toplamda tespit edilen 194 hatanın 136’sı hiç düzeltilmeden aynen devam etmiş, 58’ini ise kısmen düzeltmiştir. Kısacası Sayıştay, kurumlar tarafından dikkate alınmamaktadır. Bu bağlamda; Görevi TBMM adına kurumları denetlemek olan Sayıştay’ın uyarı ve talimatlarının dikkate alınmamasının nedeni nedir? TBMM Başkanı olarak bu durumdan rahatsızlık duyuyor musunuz? Sayıştay kararlarının dikkate alınmamasının nedeninin liyakatsiz atamalarla ilgili olduğunu düşünüyor musunuz? Söz konusu uyarıları göz ardı eden kurumlara dair bir yaptırım uygulanacak mıdır?”
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından verilen yanıtta ise şu cümleler dikkat çekti: “Sayıştay, bütçe hakkının gereği olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) adına yüksek denetim faaliyeti yerine getiren işlevsel ve kurumsal bağımsızlığa sahip, denetim ve yargı fonksiyonu bulunan anayasal bir yüksek denetim kurumudur. Sayıştay, hesap verme sorumluluğu ve mali saydamlık esasları çerçevesinde kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini denetlemek ve sonuçlan hakkında TBMM'ye doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunmakla görevlidir. Sayıştay, denetimlerini TBMM adına yapsa da TBMM ile Sayıştay arasında organik bir bağ veya hiyerarşik bir ilişki bulunmamaktadır.
Yine 6085 sayılı Kanun'un 78'inci maddesi uyarınca denetim ve incelemeler sırasında suç teşkil eden bir fiile rastlandığı takdirde ilgili Sayıştay denetçisi tarafından derhal deliller tespit edilerek durum Sayıştay Başkanlığına bildirilmekte; Sayıştay Başkanının görevlendireceği dairece on beş gün içinde yapılacak inceleme sonucunda toplanan ilk delillerin kamu davası açılmasını gerektirecek nitelikte görülmesi halinde, gereği yerine getirilmek üzere dosya sorumluların bağlı olduğu kamu idaresine veya suçun niteliğine göre doğrudan soruşturma yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmesi için Sayıştay Başsavcılığı’na iletilmektedir. Anayasa, TBMM İçtüzüğü ve 6085 sayılı Kanun, Sayıştay’ın iş ve işlemleri konusunda TBMM Başkanlığı’na yukarıda açıklananların dışında özel bir denetim yetkisi veya görevi vermemektedir. Nitekim Anayasa'nın 6. maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesi hükmüne göre, ‘Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz’. Bu bağlamda önergenizde belirtilen hususlar ile ilgili olarak yukarıda belirtilen süreçler dışında TBMM Başkanlığı’nca yapılabilecek bir işlem bulunmamaktadır.”
Haber Merkezi