Uzm. Dr. Keskin’den Dünya Alzheimer Ayı mesajı

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 1-30 Eylül tüm dünyada ve ülkemizde Alzheimer Ayı olarak ilan edildiğini paylaştı.

Bölge Haberleri 1.09.2022 21:57:03 223 0
Uzm. Dr. Keskin’den Dünya Alzheimer Ayı mesajı

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 1-30 Eylül tüm dünyada ve ülkemizde Alzheimer Ayı olarak ilan edildiğini paylaştı. 
Uzm. Dr. Keskin, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri aktardı: “Yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı olan Alzheimerin çarpıcı bulgusu “yakın hafıza kaybı” kişinin isim, adres bilgisi, tarih, güncel medyatik isimlerle kendi kişisel bilgilerinden özellikle ev adresi ve telefon numarasını hatırlayamaması, mantıklı düşünme, iletişim kurabilme yeteneklerinin azalması, karmaşık görevleri yapmakta zorlanma, cisimleri tuhaf yerlere koymak (gözlüğü buzdolabının içine koymak vb.) ve kişilik değişiklikleri gibi belirtilerle ortaya çıkar.” 
Alzheimer hastalığının kesin tedavisi olmadığının altını çizen Uzm. Dr. Keskin, “Yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz, ancak ilerlemesi yavaşlatılır Bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Tedavide ki amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır.” ifadelerine yer vedi. 
Uzm. Dr. Keskin, devamında şunları kaydetti: Teşhisi konmuş hastada yaşam kalitesini arttırmak için dikkat edilmesi gerekenler: “Hastanızı mümkün olduğu kadar alışık olduğu ortamdan ve eşyalarından uzaklaştırmayın, evin içinde ki eşyaları azaltın, odaların girişindeki engelleri kaldırın, evin aydınlatmasını artırın, kayabilen ayakkabı ve terlikten kaçının, hastalığın erken döneminde, ne yapması gerektiğini, olan biten olayları, tarihleri, insanları mümkün olduğunca tekrarlayarak hatırlatın, eşyaları bulmada güçlük çektiğinde, dolapların, kapıların üzerine neyin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını hatırlatan etiketler yapıştırın, hasta yemek yemeği reddedebilir veya aşırı yemeğe başlayabilir, porsiyonlarını siz ayarlayın, belli saatlerde sofraya oturtun, giyinmede güçlük çekmemeleri için kullanımı daha kolay olanları seçin, kendisinin yıkanmasına izin verin ama hastayı adım adım yönlendirin, idrar kaçırma sorunu başladığında gece yatmadan birkaç saat önce sıvı alımını kısıtlayın, gerekirse hasta alt bezi kullanın, günlük işlerde size yardım etmesini, eski hobilerini yapabildiği kadar sürdürmesini destekleyin, bu onun hayata ilgisini artıracak ve mutlu edecektir, hastanız dönem dönem daha saldırgan, hırçın, şüpheci ve size karşı düşman tavırlı olabilir, bazen de bağımsızlığını kaybetmesi onu depresyona itebilir, bu konuda hekiminizle işbirliğinde olun, hastanız evden çıkıp gidebilir ve sonra yolunu bulamayıp kaybolabilir, dışarıda kaybolma olasılığına karşı, kimliğini tanıtan künye veya kimlik kartı ile adres, telefon bilgilerinizi üzerinde taşımasını sağlayın, Alzheimer, yalnızca hastanın kendisini değil yakınlarını da psikolojik ve sosyal anlamda etkileyen bir hastalıktır, bu nedenle Alzheimer teşhisi almış hastayla ilgilenen hasta yakınlarının da hastayla daha iyi iletişim kurabilmesi, ilgilenebilmesi ve çaresizlik duygusuyla başa çıkabilmesi için ruh ve beden sağlığının korunması önemlidir, hasta yakını öncelikle kendine iyi bakmalı, duygularını paylaşmalı ve doktoruyla sürekli işbirliğinde bulunmalıdır. Alzheimer Hastalığından Korunmak için: “Egzersiz yapmak, düzenli ve dengeli beslenmek, alkol ve sigara kullanımından uzak durmak, sosyalleşmek, zihni aktif tutmak için bulmaca çözmek, kitap ve gazete okumak gibi faaliyetler de hastalığın ilerlemesini durdurmada etkili olmaktadır.” 
Haber Merkezi


Haber Kaynak : Manyasın Sesi